Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Měsíc nechci kopce vidět.‘ Cyklisty nadchl everesting, náročná výzva je dostane až na pokraj sil

Alberto Contador při Everestingu foto: instagram.com/acontadoroficial/

Start letošní cyklistické sezony se musel kvůli pandemii posunout, a cyklisté tak na závody museli čekat mnohem déle. Soutěžní zápolení jim však chybělo, tak si našli alternativu – everesting.
  5:00

Lidé mají rádi výzvy. A co je větší výzvou než na kole vystoupat až na ikonický Mount Everest? Cyklisté samozřejmě nejezdí do Himálají a nesnaží se pokořit největší horu světa přímo na místě. Nová výzva totiž nabízí podobné kompetitivní zápolení i na dálku.

Everesting vybízí jezdce napříč celým světem, aby si vybrali jakýkoliv velký kopec ve svém okolí, vypočítali si celkovou trasu a během jediného dne nastoupali neuvěřitelnou porci 8848 nadmořských metrů.

Alberto Contador při Everestingu
Jaroslav Kulhavý při Everestingu

Pravidla závodu jsou jednoduchá. Musí si zvolit jediný kopec, vypočítat počet kol a pak ho vyjíždět a sjíždět až do té doby, dokud nenastoupají všechny metry. Mezi jednotlivými koly si mohou udělat přestávku, ale nesmí jít spát a výzvu tak musí splnit v podstatě najednou.

Výzva zaujala spousty nadšených sportovců, včetně profesionálních cyklistů. Mezi nimi byl i český závodník Jaroslav Kulhavý, kterému se podařilo nastoupat potřebných 8848 metrů za dvanáct hodin.

„Kopec nechci vidět minimálně týden a Lysou horu možná do konce roku. Budu se na ni dívat akorát zdola,“ smál se po závěrečném stoupání značně unavený olympijský šampion v závodu horských kol.

Kulhavý si ovšem zvolil náročnější cestu než na dálku velká část jeho soupeřů. Celou vzdálenost totiž odjel na „svém“ horském kole a trasu vedl přes náročnou Lysou horu, která dokáže potrápit i po jediném stoupání.

Dohromady prý k zdolání překonal zhruba 160 kilometrů a trasu jel dohromady třináctkrát. Dřinu mu navíc neulehčilo ani počasí. „Dolů jsem přijel zmrzlý jak eskymácké sáňky,“ žertoval.

Momentální rekord v everestingu drží bývalý španělský cyklista Alberto Contador.

Ten i po dvou letech od ukončení profesionální kariéry ukázal špičkovou formu, když zvládl nastoupat potřebnou vzdálenost za pouhých 7 hodin, 27 minut a 20 vteřin.

„Šílený everesting dokončen. Děkuji za zprávy, které mě přesvědčili to udělat. Víc než sedm hodin v pedálu a 8848 nastoupaných metrů. Velmi náročná výzva a velmi hezká zkušenost... Příště to dáme společně!“ napsal sedmatřicetiletý dvojnásobný vítěz Tour de France po dojetí na svém instagramovém profilu.

Umí to i ženy

Náročnou výzvu však nepokořili pouze muži. Rekordmankou mezi cyklistkami je Angličanka Emma Pooleyová, která ji zvládla za 8 hodin a 53 minut.

„Splnila jsem výzvu, o které jsem říkala, že ji nikdy nesplním. Bylo to příšerný i fantastický. Někdy zároveň. A zjevně to byl everestingový rekord. Už nikdy, nikdy znovu,“ napsala šťastná a zároveň vyčerpaná cyklistika. Oficiální výzva Everesting nabízí hned několik formátů.

Kromě samotného stoupání na pomyslný vrchol nejvyšší hory světa mohou cyklisté odjet i polovinu, tedy zhruba do míst, kde se na Everestu nachází základní tábor. Mohou trasu ujet i virtuálně, a pokud se jim zdá 8848 metrů málo, mohou si přidat.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...