Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Federer vyřadil na Turnaji mistrů Djokoviče, jedničkou bude Nadal

Federer vyřadil Djokoviče. foto: MAFRA

Aktualizováno
Londýn - Roger Federer porazil na Turnaji mistrů v rozhodujícím přímém duelu o postup ze skupiny Novaka Djokoviče a zajistil si účast v semifinále. Osmatřicetiletý švýcarský tenista v odvetě za wimbledonské finále zvítězil 6:4, 6:3 a srbského rivala vyřadil. Světovou jedničkou na konci roku tím pádem bude Rafael Nadal.
  22:35aktualizováno  22:56

Djokovič potřeboval v Londýně postoupit ze skupiny, aby měl dál naději Španěla přeskočit a pošesté uzavřít sezonu v čele žebříčku, čímž by vyrovnal rekord Američana Peta Samprase. 

Po jeho prohře je bez ohledu na další výsledky jasné, že na tenisovém trůnu popáté v kariéře přezimuje aktuální lídr Nadal.

Šestinásobný šampion Federer, který startuje na vyvrcholení sezony ATP Tour posedmnácté, neprošel do semifinále pouze jednou, v roce 2008. 

Nezaváhal ani letos, kdy po úvodní prohře s Dominicem Thiemem už nesměl ve skupině klopýtnout. 

Nejprve zvládl duel s Italem Matteem Berrettinim, Djokoviče dnes dokázal zdolat po čtyřech porážkách. Bilanci vzájemných zápasů snížil na 23:26.

Federer vyřadil Djokoviče.
Roger Federer se raduje z výhry nad Matteem Berrettinim.

O postup do finále se Federer utká s už jistým vítězem skupiny Andreho Agassiho Stefanosem Cicipasem. O druhé místo za řeckým nováčkem budou v pátek usilovat Nadal a obhájce titulu Alexander Zverev z Německa.

Berrettini uzavřel premiérový start na Turnaji mistrů vítězstvím nad dosud neporaženým Thiemem. 

Už jistého londýnského semifinalistu přehrál v posledním zápase ve skupině Björna Borga 7:6, 6:3 a oslavil první výhru na závěrečné akci pro osmičku nejlepších hráčů sezony.

Thiem, který v úvodních dvou zápasech v Londýně získal skalpy Federera a po strhující bitvě i Djokoviče, dnes výkony z předchozích dnů nenapodobil. 

V úvodním setu sice ještě smazal soupeřův brejk a vynutil si zkrácenou hru, v ní šel ale Ital rychle do vedení 6:1 a třetí setbol proměnil esem. 

Ve druhé sadě se Berrettini, jenž po úvodních dvou prohrách už neměl naději na postup, ujal vedení 4:2 a zápas pak dopodával. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!