Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Florbalisté se mohou těšit v bojích o medaile na české fanoušky

Sport

  21:20
HELSINKY - Na podporu kotle okolo 150 fanoušků se mohou těšit v bojích o medaile na mistrovství světa v Helsinkách přímo v Hartwall Areně čeští florbalisté. Česká florbalová unie zorganizovala zájezd leteckým speciálem pro příznivce poprvé v historii a sektor s českými barvami bude národní tým podporovat v pátečním semifinále s Finskem i v sobotním zápase o medaile.

MS ve florbale (maskot českého týmu). foto: www.cfbu.cz

Asi největší podporu bude mít kapitán Milan Fridrich. "Dorazí rodiče, manželka, sestra a kamarádi. Celkem šest lidí. Pro rodiče je to zážitek, místo vánočních dárků se rozhodli vyrazit sem," řekl novinářům Fridrich.

Jenže v dramatickém čtvrtfinále s Estonskem hrozilo, že investice deseti tisíc korun na osobu přinese výletníkům jen zápas českého týmu o páté místo. "Některé týmy dávají soupeřům třicet gólů, tak my z toho děláme drama, aby si taky užili diváci. Bohužel to má vliv i na naše nervy. Ale já nemám vlasy, tak nezešedivím," vykládal Fridrich už s nadsázkou po čtvrtfinálové výhře nad Estonskem po nájezdech.

Florbalisté roli favorita v cestě do semifinále zvládli s obtížemi a mysleli přitom na fanoušky, kteří je přiletí povzbuzovat z Česka. Vyřazení s Estonskem by byl podle nich velký průšvih. "Myslel jsem i na ten charter. Chtějí nás vidět v bojích o medaile. Pro ně by to bylo smutný, pro nás tragédie," prohlásil brankář Tomáš Kafka.

Česko - Estonsko (radost českých florbalistů).

"Zaplatili deset tisíc za výlet a teď by se dívali na cizí hráče. Moc se o tom nemluvilo, ale měli jsme to hodně v hlavách, spousta lidí nám psala," doplnil útočník Tomáš Sladký. Další podpora florbalistům cestuje i po vlastní ose. Krajánkům ze zahraničních soutěží přijíždějí manželky či přítelkyně.

"Rodina mi přijela ve středu. Měl jsem v hlavě jenom to, ať to s Estonci vyjde. Kdyby ne, byla by to zbytečná cesta. Doufám, že přijedou i ostatní kamarádi. Volali, jestli jim nemůžu něco zařídit a sehnat. Ať přijedou v co největším počtu," prohlásil útočník Aleš Zálesný, který hraje ve švédském Warbergu, ale rodina zůstala ve Švýcarsku, kde působil předtím.

Autor: