Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Házenkáři uspěli v Izraeli. K postupu na ME stačí porazit Černou Horu

Sport

  20:31aktualizováno  20:44
RIŠON LEZION - Čeští házenkáři zvítězili v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy na půdě Izraele 30:24 a zvýšili své naděje na postup. Svěřenci Vladimíra Habra dnes i bez nemocného kapitána Filipa Jíchy celý zápas vedli, o své výhře rozhodli v úvodu druhého poločasu.

ČR - Německo. Český tým se raduje z vítězství foto: ČTK

V posledním duelu druhé kvalifikační skupiny Češi v sobotu v Brně přivítají Černou Horu a na šampionát je posune jakákoliv výhra. Na svém kontě mají tři výhry z pěti odehraných zápasů a ve čtyřčlenné tabulce se bodově dotáhli na vedoucí Černou Horu.

Ta dnes večer hraje s třetím Německem, které se v případě výhry může bodově vyrovnat oběma celkům v čele. Němci na závěr skupiny přivítají outsidera z Izraele. Na šampionát postoupí z každé skupiny dva týmy a jeden nejlepší celek z třetích míst.

Izrael jen dotahoval

Češi i bez nemocného Jíchy vstoupili do utkání dobře a od začátku ani jednou nepustili soupeře do vedení. Gólově se v úvodu dařilo především Motlovi se Stržínkem a po dvaceti minutách hosté poprvé odskočili na rozdíl čtyř gólů (9:5).

Pak ale maďarští rozhodčí poslali dvakrát za sebou český celek do oslabení a Izraelcům se v přesilovkách povedlo vyrovnat na 10:10. Přesto do šatny odcházeli spokojenější Češi, když v poslední sekundě prvního poločasu Sobol odvážně vnikl mezi domácí obránce a zvýšil na 13:11.

Po změně stran Izrael třikrát snížil na rozdíl jednoho gólu, dotáhnout skóre se mu ale nepovedlo. Hrstka a Sobol zaveleli k náporu a Češi pěti góly po sobě zlomili ve 40. minutě odpor soupeře.

Hosté si pak dlouho drželi náskok o pět až šest branek. Izrael snížil až v další přesilovce, kouč Haber ale zklidnil tým oddychovým časem. Češi v závěru první venkovní výhru v této kvalifikaci s přehledem uhlídali, navíc se jim poprvé ve skupině podařilo nastřílet třicet gólů.

Kvalifikace o postup na ME házenkářů

Izrael - Česká republika 24:30 (11:13)

Sestava a branky ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář 2, Horák 4, Hrstka 5, Juříček 3, Jurka 1, Kasal, Kubeš, Motl 4, Mráz 2, Sobol 6, Stržínek 3, Šulc.

Rozhodčí: C. Kekes, P. Kekes (oba Maď.).
Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1.
Vyloučení 4:6.

Tabulka:
1. ČR 5 3 0 2 126:119 6
2. Černá Hora 4 3 0 1 108:105 6
3. Německo 4 2 0 2 107:105 4
4. Izrael 5 1 0 4 129:141 2

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...