Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Íránského judistu nutila vlastní federace vypustit zápas MS, kvůli obavám o život utekl do Německa

Saeid Mollaei po své porážce na MS v judu. foto: Reprofoto

Tokio - Íránská federace juda vidí zákaz Mezinárodní judistické federace na všech akcích pořádaných pod touto hlavičkou jako nespravedlivý. Nepovolení startu na všech soutěží je v reakci na rozhodnutí íránské výpravy, která se pokoušela donutit jejich judistu Saeid Mollaeiho, aby odstoupil z utkání mistrovství světa, protože se měl vyhnout konfrontaci s izraelským zápasníkem Sagi Muki.
  10:17

Sedmadvacetiletý Íránec Saeid Mollaei před zápasem semifinále MS sdělil svému trenérovi, že obdržel dva hovory od Íránské federace juda, aby vypustil svůj zápas a vyhnul se utkání s Izraelcem Sagim Mukim. Tuto žádost podle svých slov ignoroval, každopádně byl ovlivněn stresem způsobeným žádostmi. Ihned po šampionátu odcestoval do Německa, kde zahájil proces žádosti o azyl.

Mollaei se nechal slyšet, že se bojí o svou bezpečnost a rodinu, toto však vylučuje prezident íránského olympijského výboru Arash Miresmaeili. „Věřím, že pozastavení íránského juda bylo předem naplánovaným scénářem a bohužel jeden z našich sportovců se do problému zapojil a prohloubil,“ řekl Miresmaeili.

Podle Mezinárodní federace juda (IJF) porušili zástupci íránského juda několik zákonů, včetně olympijské charty.

Íránští atleti mají již dlouhou dobu zakázáno soutěžit v jakémkoli sportu proti Izraeli.

Známým případem je i odstoupení nynější prezidenta íránského juda Arashe Mireshmaeliho, který byl pověřen, aby odstoupil z aténské olympiády v roce 2004, kvůli možné konfrontaci s izraelským zápasníkem.

Disciplinární komise IJF rozhodla, že v důsledku opakovaných akcí íránské federace má „silný důvod se domnívat, že íránská federace bude pokračovat nebo se opakovaně dopustí pochybení proti legitimním zájmům, zásadám nebo cílům IJF. “

„Nucený distanc“ začal 18. září a bude zahrnovat všechny „soutěže, administrativní a sociální činnosti organizované nebo povolené Mezinárodní federací juda a jejími odbory.“

Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání, na které má Íránská federace juda 21 dnů.

Autor: