Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jágr s Nedvědem a Hniličkou řešili podporu sportu. Peníze by rádi dali trenérům mládeže

Členové Národní rady pro sport bývalý fotbalista Pavel Nedvěd (vlevo) a hokejista Jaromír Jágr vystoupili na tiskové konferenci po prvním zasedání rady. foto: ČTK

Praha - Národní rada pro sport poprvé společně probírala strategii rozvoje českého sportu. V poradním orgánu předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Milana Hniličky zasedají i velké osobnosti jako Jaromír Jágr nebo Pavel Nedvěd. Ti ocenili rozmanitost názorů. Hodně se mluvilo o nutnosti větší podpory mládežnických trenérů.
  15:52

Navzdory soudu. Obžalovaný šéf českého basketbalu Jansta bude i nadále předsedou ČUS

Národní rada pro sport má 27 členů včetně předsedy Hniličky. Poprvé se setkali tváří v tvář, zatím aktuální problémy probírali jen prostřednictvím e-mailu. „Jednali jsme o investičních i neinvestičních programech, o zacílení a efektivitě programů, které bude Národní sportovní agentura vypisovat,“ řekl Hnilička na tiskové konferenci. NSA bude dotace na sport rozdělovat od roku 2021. Výjimkou je mimořádný program COVID-Sport určený na kompenzaci ztrát způsobených koronavirem.

Člen Národní rady pro sport a bývalý fotbalista Pavel Nedvěd vystoupil 25....
Člen Národní rady pro sport a hokejista Jaromír Jágr vystoupil 25. června 2020...

V Národní radě pro sport jsou nejen bývalí a současní sportovci, ale také zástupci svazů a dalších aktérů podílejících se na sportovním dění. „Bylo to celkově o sportu, o té strategii. Myšlenky tam byly skvělé, protože každý přinese nějakou svoji, ať už z individuálních sportů, z kolektivních sportů. Bylo to fakt fajn. Člověk z té diskuze získá spoustu zkušeností,“ pochvaloval si držitel fotbalového Zlatého míče a současný viceprezident Juventusu Turín Nedvěd.

Podobnou zkušenost měl i legendární hokejista, majitel Rytířů Kladno a novopečený člen výkonného výboru hokejového svazu Jágr. „Slyšel jsem a získal jsem spoustu nových informací. Možná víc, než jsem získal za posledních deset let,“ řekl.

A jako příspěvek do diskuze poukázal na nedostatek a malou podporu kvalitních mládežnických trenérů nejen v hokeji. „V době, kdy jsem byl mladý, se spousta reprezentantů vracela a začali trénovat mládež. V současném sportu bohužel finance na mládež chybí, speciálně pro trenéry. Jsou tlačeni do toho, aby vzali jinou práci, kterou sice tolik nemilujou, ale možná jim pomůže finančně,“ poznamenal.

A souhlasí s ním i šestinásobný vítěz paralympiády Jiří Ježek, který se jinak chce zasadit především o rozvoj sportu handicapovaných. „Na podpoře trenérů mládeže jsme se shodli všichni napříč. Nelze po nich chtít, aby to dělali srdcem a zadarmo. Pokud ta podpora finanční a metodická není, není možné očekávat, abychom byli úspěšní v těch dospělých,“ dodal.

Autor: