Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jak jsem smetl novinářskou konkurenci a ‚Zlej Kája’ obdivně pronesl: Ten už někdy šipkami házel...

Karel Sedláček během hodu. foto: Sportegy

Reportáž
Praha - Když jsem se připravoval na tiskovou konferenci s nejlepším českým šipkařem Karlem Sedláčkem, tak jsem nevěděl, co od toho očekávat. Se zkušenostmi z ostatních sportů jako fotbal, tenis a hokej jsem z podobných setkání zvyklý na často strohé odpovědi, vyhýbání se podstatným věcem či klišé.Tentokrát to mělo být jiné.
  9:59

Už při vstupu mě s úsměvem přivítal Jan Koukal a nabídl možnost se přihlásit do privátního šipkařského turnaje pro novináře, kameramany i zvídavé fanoušky. Já jakožto rekreační hráč jsem byl touto možností okamžitě nadšený, mělo to navíc ještě jeden velký bonus: zaházet si se šipkami samotného Sedláčka! 

Nakonec se nás přihlásilo jedenáct.

Po úvodním proslovu Karla Sedláčka o svých plánech v nejbližší době byl k dispozici všem pisálkům jednotlivě. Ne všichni toho využili, čemuž jsem moc nerozuměl. 

„Zlej Kája“ byl totiž od začátku setkání velmi otevřený a vtipný, na všechno odpovídal bez zbytečné omáčky. Brzy jsem pochopil, že jeho pseudonym je pouze součástí jeho šipkařského alter ega, podobně jako například image aktuálního mistra světa Petera Wrighta.

Český šipkař Karel Sedláček

Pak přišel na řadu turnaj, jehož hlavní cenou byl podepsaný reprezentační dres českého šipkařského esa a čtyři lístky na říjnové Czech Open, kde se představí kompletní světová elita. 

Hrálo se systémem, že kdo hodí největší nához na devět šipek, vyhraje. Šlo o příjemné zpestření už tak zábavné tiskovky.

Jelikož všechny naše hody Sedláček sledoval a začínal jsem první, dostavila se i menší nervozita. Tu jsem ale setřásl, když jsem prvním hodem trefil nejvyšší možnou kombinaci: triple 20. 

„Hmmm, ten už to někdy hrál,“ prohlásil za mými zády Sedláček.

Moje sebevědomí díky jeho výroku dosáhlo maxima. Výsledek? Klání s ostatními novináři jsem suverénně opanoval. Ceny byly moje, stejně jako skvělý pocit a společná fotka s mužem, který nedávno porazil světovou čtyřku nebo trápil mistra světa.

Šipkař Karel Sedláček se sportovním redaktorem serveru Lidovky.cz Davidem Akem.

Po turnaji jsem měl ještě spolu s ostatními příležitost si „mimo kameru“ popovídat se Sedláčkem a šipkařským promotérem Pavlem Kordou. Nejvíce jsme řešili techniku hodu a jaké šipky si pořídit, aby byly naše hody přesnější. 

Po zkušenosti s těmi „Zlého Káji“ mohu s čistým srdcem říct, že ty svoje za tři stovky už nechci nikdy vidět. 

Z celého setkání jsem odcházel plný nových znalostí a zážitků, šipkařská komunita na mně zanechala skvělý dojem a už se nemůžu dočkat říjnového Czech Open!

Škoda, že „jen“ jako novinář a fanoušek. Když vás pochválí „Zlej Kája“, tak si přece jen začnete říkat „coby by bylo, kdyby...“

Autor: