130 let
Petr Čech, brankář Chelsea, při tréninku před zápasem s Liverpoolem.

Petr Čech, brankář Chelsea, při tréninku před zápasem s Liverpoolem. | foto: ČTK

Každý jen čeká na moji chybu

Sport
  •   12:32
LONDÝN/PRAHA - Čtyři roky byl pro fanoušky londýnské Chelsea nedotknutelný, jenže časy se mění. Fotbalový brankář Petr Čech (26) nezvládl zápas s Liverpoolem a dostal se pod palbu kritiky. „Když jste na vrcholu, každý čeká na vaši chybu. Už jsem si na to zvykl,“ tvrdí.


 

* V Chelsea jste dostal čtyři góly teprve podruhé. Co se stalo?

 Dostali jsme od Liverpoolu rychlý gól a to nás poznamenalo. Ale vymlouvat se nebudu. Byly zápasy, kdy jsem podržel já tým. Teď tým podržel mě.

* První gól, při němž vás zaskočil přímý kop, vás viditelně rozhodil. To nebývalo zvykem.

 Ta chyba mě rozhodila, ale jen trochu. Někdy se stane, že ať se připravíte se vším všudy, zápas se vám nepovede. Takový je fotbal, já mám svědomí čisté.

* Jenže i fanoušci se ptají, proč jste najednou působil tak nejistě. Přemýšlel jste nad tím?

 Je poměrně jednoduché vzít jeden zápas a hodit ho na dvacet předešlých, které se mi povedly. Měli byste se nejdřív podívat na předchozí utkání a pak by tato otázka vůbec nepadla.

* Necítíte určitý pokles formy?

 Udělat chybu jednou za patnáct dvacet zápasů, to se občas ve fotbale stává. Byla to prostě výjimka, která se může přihodit.

* U gólmana, který má pověst bezchybného, to ale přitahuje pozornost. Uvědomujete si to?

 Je to normální. A ukazuje to, že jsem pořád ve skupině těch nejlepších. Když udělá chybu dobrý brankář, nikdy se to takhle neřeší. Za poslední tři čtyři roky lidé neměli moc příležitostí mě zkritizovat, tak si to teď každý užívá.

* Hned v sobotu hrajete s Arsenalem. Nebudete mít úterní nepovedený zápas pořád v hlavě?

 Musím zapomenout a začít od znovu. Je dobře, že hrajeme hned s Arsenalem, a ještě semifinále Anglického poháru. Je to důležitý zápas, který nás může všechny nakopnout.

* A věříte, že budete u toho?

 Bylo by hodně krátkozraké si myslet, že bych se po dvou chybách měl obávat o místo. Zvlášť po dvaceti povedených zápasech.

Autor: Pavel Kalouš