Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Krasobruslařský kouč Beyer čelí obvinění ze sexuálního zneužívání, Francouz přiznal nevhodný vztah

Sport

  17:43
Paříž - Francouzské úřady zahájily vyšetřování bývalého krasobruslařského trenéra Gillese Beyera, kterého jeho bývalá svěřenkyně Sarah Abitbolová obvinila ze zneužívání. Ve své knize vydané minulý týden bronzová medailistka z MS a sedminásobná medailistka z ME v kategorii sportovních dvojic napsala, že ji Beyer opakovaně znásilňoval v letech 1990 až 1992.

Bývalý krasobruslařský trenér Gilles Beyer. foto: Reprofoto

Pařížský prokurátor Rémy Heitz dnes uvedl, že během předběžného vyšetřování se bude policie snažit identifikovat také další možné oběti zneužívání z krasobruslařského prostředí. Podle agentury AP jsou Beyer a další dva trenéři podezřelí ze sexuálního zneužívání i jiných bývalých svěřenců.

„Ulevilo se mi, že jsem o tom konečně promluvila,“ řekla francouzským médiím nyní čtyřiačtyřicetiletá Abitbolová, jež se bála obvinit trenéra dříve. „Měly jsme strach. Netroufaly jsme si říct něco o někom, kdo měl nad námi takovou moc. A také jsme se styděly. Nyní už lidé začínají ženám naslouchat,“ uvedla desetinásobná francouzská mistryně. K tomu, aby promluvily, vyzvala i ostatní krasobruslařky s podobnou zkušeností.

Beyer minulý týden přiznal, že měl s Abitbolovou „intimní“ a „nevhodný“ vztah.

Podle deníku L’Équipe ukončilo francouzské ministerstvo sportu v roce 2001 Beyerovo působení v roli technického poradce kvůli opakovanému nevhodnému chování k mladým krasobruslařům. Navzdory tomu kouč pokračoval v práci na klubové úrovni a do roku 2018 zastával různé funkce ve Francouzské bruslařské federaci.

Jejího dlouholetého prezidenta Didiera Gailhagueta, jenž je ve funkci s tříletou přestávkou v letech 2004-2007 již od roku 1998, vyzvala v pondělí ministryně sportu Roxana Maracineanuová v souvislosti s aférou k rezignaci.

Autor: