Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Řeší se právní nesrovnalosti, ne doping, tvrdí Kreuzigerův právník

Sport

  10:20
LAUSANNE/PRAHA - Roman Kreuziger neuspěl s odvoláním proti dočasné suspendaci a z rozhodnutí Sportovní arbitráže v Lausanne byl překvapen i právník českého cyklisty. „Měli jsme dobrý pocit, když jsme od arbitráže odcházeli,“ uvedl Jan Šťovíček. „Použili jsme všechny argumenty, co jsme měli. I pan Kreuziger měl pěkné vyjádření. Neudělali jsme chybu.“

Cyklista Roman Kreuziger převzal Cenu Roberta Bakaláře za rok 2013 za přínos pro českou cyklistiku foto: ČTK

Ale dočasná suspendace trvá.
To nás zklamalo. Ale to je život.

Kdo u arbitráže zastupoval UCI?
Dva právní zástupci. Obě strany přednesly svá právní hodnocení věci. Lékařští experti byli připraveni na telefonu, ale k jejich výpovědím nedošlo. O ně tentokrát nešlo. Nerozhodovalo se o porušení dopingových pravidel, ale jen o právní otázce zastavení činnosti.

Co podle vás u arbitrů převážilo?
Nevím, nedokážu si to vysvětlit. I právní zástupci UCI uznali, že v předpisech UCI je díra a něco v nich chybí. Tvrdí, že ta díra by se měla vyplnit podpůrnými předpisy, ale to jsem moc nepochopil. Zatím máme k dispozici jen konečné rozhodnutí, odůvodnění obdržíme až během 14 dnů. Bude asi dlouhé a komplikované.

Čtěte více

Nyní má případ řešit rozhodčí komise ČOV. Co si myslíte o takovém postupu?
Jde o krok správným směrem. Ten případ vyžaduje určitou právní i odbornou zkušenost orgánu, který v něm vynese ortel, a tu má rozhodčí komise ČOV větší. Navíc půjde o nezávislejší rozhodování, protože rozhodci budou nominovaní jinými sportovními svazy.

Pokud by vynesli pro vás negativní verdikt, jste připraveni znovu se odvolat k arbitráži?
Ať to dopadne jakkoliv, jedna ze stran, my nebo UCI, určitě nebude spokojena a k CAS se odvolá. Až tam se odehraje finální bitva.

Jak podle vás Roman Kreuziger přijal výsledek té aktuální?
Zaujal přístup sportovce, který se chystal na důležitý závod a ví, že udělal vše pro to, aby uspěl. A když se očekávaný výsledek nedostavil, řekl si: Musím bojovat dál.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...