Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Krutý los pro české basketbalisty. Na šampionátu narazí na Američany

Sport

  13:07aktualizováno  13:31
PRAHA - Nejatraktivnější, ale zároveň také nejkrutější možný los se sešel českým basketbalistům: na zářijovém světovém šampionátu v Číně se utkají s následovníky legendárního Dream Teamu! Jenže kromě Američanů s hvězdami NBA na ně v Šanghaji čeká také silné Turecko a k tomu Japonsko. A ze skupiny E projdou dál jen dva nejlepší.

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg slaví výhru v utkání s Ruskem s Tomášem Satoranským. foto: ČBF/Václav Mudra

Basketbalisté se kvalifikovali na šampionát poprvé v dějinách samostatného Česka, poslední československá účast mezi elitou se odehrála v roce 1982 v Kolumbii. Turnaj v Číně bude ostře sledovaný nejen proto, že se koná po pětileté pauze - premiérově se na něm také představí rovnou 32 účastníků.

Ti jsou rozděleni do osmi skupin: nejlepší dva z každé postoupí do další fáze, třetí a čtvrtý celek spadnou do fáze o 17. až 32. místo. I v ní ale ještě může jít o účast v olympijské kvalifikaci pro Tokio 2020.

Pro výběr kouče Ronena Ginzburga se drsným losem situace hodně komplikuje. Doplatili na losovací procedury, které zabraňovaly tomu, aby se potkávaly celky ze stejných kontinentů. A proto k superfavoritům z USA automaticky „spadlo“ ještě Turecko.

Složení základních skupin mistrovství světa basketbalistů v Číně (31. srpna - 15. září 2019):

Skupina A (Peking): Pobřeží slonoviny, Polsko, Venezuela, Čína.

Skupina B (Wu-chan): Rusko, Argentina, Korea, Nigérie.

Skupina C (Kuang-čou): Španělsko, Írán, Portoriko, Tunisko.

Skupina D (Fo-šan): Angola, Filipíny, Itálie, Srbsko.

Skupina E (Šanghaj): Turecko, ČESKÁ REPUBLIKA, USA, Japonsko.

Skupina F (Nanking): Řecko, Nový Zéland, Brazílie, Černá Hora.

Skupina G (Šen-čen): Dominikánská republika, Německo, Francie, Jordánsko.

Skupina H (Tung-kuan): Kanada, Senegal, Litva, Austrálie.