Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kvitová nestačila ve finále na Benčičovou, Strýcová slaví 24. titul ve čtyřhře

Sport

  16:07aktualizováno  18:23
DUBAJ - Petra Kvitová titul na turnaji v Dubaji nezískala. Druhá nasazená hráčka prohrála v dnešním finále se Švýcarkou Belindou Bencicovou 3:6, 6:1, 2:6 a v žebříčku WTA se posune na třetí místo. Barbora Strýcová získala v Dubaji 24. titul ve čtyřhře a druhý s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej. Ve finále dnes třetí nasazená dvojice porazila česko-ruský pár Lucie Hradecká, Jekatěrina Makarovová 6:4, 6:4, vítězky v největším městě Spojených arabských emirátů neztratily ani set.

Petra Kvitová ve finále Dubai Open proti Belindě Benčičové foto: ČTK

Kvitová letos hrála už třetí finále. V Sydney získala šestadvacátý vavřín v kariéře a před Dubají prohrála v boji o titul i na grandslamovém Australian Open.

Bencicová rozehrála finále ve velkém stylu, byla agresivnější než Kvitová. Češka dvakrát přišla o servis a prohrávala 1:4. Sice získala jeden brejk zpět, ale za stavu 3:5 nabídla soupeřce dvojchybou setbol a Bencicová ho proměnila.

Na začátku druhého setu Kvitová tradičně sundala čelenku a pustila se do 45. hráčky světa zostra. Po razantních returnech jí vzala podání, brejk na 3:0 přidala i za pomoci ‚prasátka‘, ale především dominovala výměnám. Svoji sílu ukázala v poslední hře druhé sady, kterou uzavřela třemi vítěznými bekhendovými returny.

„Nikdo na tebe nemá, jsi nejlepší na světě. Lvice!“ povzbudil trenér Jiří Vaněk svoji svěřenkyni před třetím setem. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová ale nedokázala na druhou sadu navázat. Ve třetí hře rozhodujícího dějství udělala dvě dvojchyby, poslala Bencicovou do vedení 2:1 a už se do zápasu nevrátila.

Z hlediště se v sedmém gamu ozvalo povzbuzování „Petra! Petra!“, ale Kvitová podruhé v setu přišla o servis. Za stavu 2:5 riskovala, ještě si vypracovala dva brejkboly, ani jeden však nevyužila a při druhém mečbolu chybovala.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová hrála pětatřicáté finále v kariéře a neuspěla teprve podeváté. Dvakrát po sobě ve finále naposledy prohrála v roce 2013 - v dubnu v Katovicích a v srpnu v New Havenu.

Bencicová cestou za titulem porazila čtyři hráčky elitní světové desítky. Před aktuální čtyřkou Kvitovou si poradila s devítkou Arynou Sabalenkovou, proti které odvrátila šest mečbolů, s dvojkou Simonou Halepovou i s šestkou Elinou Svitolinovou.

„Řekli jsme si, že když vyhraju turnaj WTA, půjdeme na skydiving,“ těšila se Bencicová, která získala první trofej na okruhu od roku 2015.

Barbora Strýcová slaví.

Strýcová a bývalá deblová světová jednička Sie Šu-wej navázaly na společný loňský titul z Indian Wells. Česká tenistka od té doby vyhrála ještě dva turnaje s Andreou Hlaváčkovou. Sie Šu-wej, jež v Dubaji vyřadila ve čtvrtfinále dvouhry Karolínu Plíškovou a podlehla v semifinále Petře Kvitové, vybojovala osmý deblový primát.

V prvním setu finále, jehož všechny aktérky byly třicátnice, Hradecká třikrát prohrála své podání, to poslední v desáté hře dokonce bez zisku gamu. Ve druhé sadě nejprve Strýcová a Sie Šu-wej ztratily vedení 4:1 a 40:0, ale soupeřky obrat nedokonaly a rozhodnutí padlo znovu v desáté hře, tentokrát při podání Makarovové.

Trojnásobná grandslamová šampionka ve čtyřhře Hradecká se v případě vítězství mohla vyrovnat Strýcové v počtu deblových titulů, usilovala o 23. trofej v kariéře. Naposledy vyhrála vloni v srpnu v Cincinnati právě s Makarovovou.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...