Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Laver Cup má další hvězdy. Do Prahy přijede osmý hráč světa Thiem a Isner

Sport

  14:36aktualizováno  14:59
Osmý muž světového žebříčku Rakušan Dominic Thiem a Američan John Isner jsou dalšími tenisty, kteří přijedou do Prahy hrát Laver Cup. Thiem bude v premiérovém ročníku soutěže, kterou bude hostit česká metropole od 22. do 24. září, členem týmu Evropy a vyhlášený servisman Isner posílí světový výběr.

Dominic Thiem. foto: Reuters

Vyprodáno! Lístky na tenisový Laver Cup zmizely za čtyři a půl hodiny

Thiem je třetí akvizicí evropského kapitána Švéda Björna Borga. V sestavě doplnil Švýcara Rogera Federera, který myšlenku vzniku Laver Cupu inicioval, a Španěla Rafaela Nadala. „Jsem poctěn a hrdý, že se připojím k Rafovi a Rogerovi, dvěma nejlepším hráčům historie,“ řekl třiadvacetiletý Thiem v tiskové zprávě.

„Z týmu Evropy se stává tenisová velmoc, s obrozenými Rogerem a Rafou a nyní i s jedním z nejlepších mladých hráčů na tour Dominicem Thiemem,“ řekl Borg. Hrát na divokou kartu by mohla i dlouhodobá česká jednička Tomáš Berdych.

Světový výběr zná teprve dvě jména. Isner doplnil v sestavě kapitána Johna McEnroea Kanaďana Milose Raonice. „Hrát v týmu je vždycky mimořádné a pro nás tenisty je to ojedinělá příležitost být součástí něčeho většího, než jsme my sami jako jednotlivci,“ řekl jednadvacátý tenista světového žebříčku Isner a dodal: „Už se nemůžu dočkat rad kapitána Johna McEnroea. Užijeme si hodně legrace.“

„Nelze popřít, že Evropané vypadají na papíře opravdu skvěle, Roger a Rafa jsou letos opravdu mimořádně úspěšní. Ale z hráčů, jako je John, dostane týmová soutěž to nejlepší,“ řekl McEnroe a připomněl Davis Cup z roku 2012. „Rogera porazil na jeho půdě ve Švýcarsku. Urvat takové vítězství chce opravdu nervy z ocele.“

Roger Federer na Staroměstském náměstí s fanoušky.
Rakušan Dominik Thiem v semifinále French Open proti Španělovi Rafu Nadalovi.

Týmy budou mít šest členů. Kompletní sestavy budou zveřejněny po skončení grandslamového turnaje US Open a hrát se bude o unikátní stříbrný pohár. Podobu trofeje v Londýně odhalili Rod Laver, Federer a McEnroe. Pohár vznikal tradiční stříbrotepeckou technikou a ruční práce trvala více než 400 hodin.

Tvarově pohár vystihuje Laverovu přezdívku ‚Raketa‘ a 200 zářezů na okraji představuje počet titulů, které získal. Podobu dokreslují čtyři kroužky, reprezentující sérii grandslamových vítězství v letech 1962 a 1969. „Vidět všechna má vítězství ztvárněná tímto úžasným způsobem je něco mimořádného,“ řekl osmasedmdesátiletý Australan.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...