Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Legendární Malysz o Dakaru: Je to těžší než skoky

Sport

  11:30
PRAHA - V roce 2011 ukončil Adam Malysz kariéru skokana na lyžích, vrhl se na offroadové závody a loni poprvé vyzkoušel Dakar (skončil 37.). Letos snil o první dvacítce a nakonec je 15. mezi auty, což je pro muže, který se závodění věnuje teprve druhým rokem, výtečný výsledek. "Je to jako vyhrát. A jestli to můžu porovnat se skoky? Ne, jen vím, že úspěch na Dakaru mě stál víc úsilí než medaile z můstků."

Adam Malysz. foto: Reuters

"Má v sobě pořád kázeň a disciplínu sportovce, díky kterým se dokáže soustředit, a tudíž umí podat výkon. Určitě na sobě bude dál pracovat, a když se dostane k výborné technice, tak může být jednou jako Luc Alphand - taky lyžař, který Dakar dokonce vyhrál," prorokuje Miroslav Zapletal, Malyszův parťák. A chlapík, který před třemi lety dojel na Dakaru v autech sedmý!

Cesty je k sobě svedly před loňským Dakarem, kdy slavný Polák narychlo sháněl vůz, s nímž by dakarské dobrodružství zvládl. Zapletal mu tehdy nabídl své mitsubishi a také asistenční kamion, který sám řídil, kdyby skokana při závodě potkaly trable. Spolupráce fungovala, a tak po celý loňský rok zůstal Malysz součástí Zapletalova týmu Offroad a závodil v dalším jeho voze.

"Pochopil, že na Dakar se nestačí jen připravit, ale musíte mít i peníze"

"Měl výborné výsledky. Podařilo se mu vyhrát polský šampionát, a jelikož se některé závody kryly, tak je i českým mistrem," říká Zapletal. "Je to prostě náš klient, který si u nás platí servis," popisuje. Malysz pak se stejným vozem hodlal odjet i letošní Dakar, jenže Red Bull, jeho hlavní sponzor, mu to zatrhl. A tak v Jižní Americe kočíroval toyotu v jiné stáji. "Řekli mu, že mu jinak nedají peníze. To víte, přece jen jsme tým z Dřevohostic a Dakar je hra velkých peněz," nezlobí se český kamarád.

Teď by se však měl jezdec, ke kterému neodmyslitelně patří knír, zase vrátit ke spolupráci s Čechy a třeba opět závodit ve Vsetíně jako minulý rok.  "Pochopil, že na Dakar se nestačí jen připravit, ale musíte mít i peníze. Díky svému jménu je ale dá dohromady. Red Bull mu totiž hradí jen část. Ten sport potřebuje známé osobnosti a on v Polsku patří mezi svatou trojici nejpopulárnějších lidí. V té je on, bývalý papež Jan Pavell II. a Walesa," říká Zapletal.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...