Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Miliondolarová šachová tour. Mistr světs Carlsen založil sérii turnajů

Magnus Carlsen během své vítězné partie na MS. foto: ČTK

Tým šachového mistra světa Magnuse Carlsena oznámil založení série online turnajů s rekordním cenovým fondem ve výši jednoho milionu dolarů. Jako první turnaj této série, která ponese jméno mistra světa, bude započítán minulý měsíc hraný Magnus Carlsen Invitational. Druhý turnaj série pod hlavičkou Lindores Abbey Rapid Challenge začíná zítra.
  23:05

Celá Magnus Carlsen Chess Tour se bude hrát na herní platformě Chess24.com, která patří do byznysového impéria norského velmistra. Přímý přenos bude vysílán na devíti kanálech s komentáři v devíti různých jazycích a organizátoři počítají s tím, že jejich přímý přenos budou přebírat i některé sportovní kanály klasických televizí.

Základní částí těchto šachových grandslamů budou čtyři turnaje a série vyvrcholí srpnovým velkým finále, ve kterém se utkají vítězové těch čtyř podniků. V každém dalším turnaji z úvodního kvarteta budou hrát vždy první čtyři z předchozího a k nim organizátor dopozve další hráče ze světové špičky.

Hikaru Nakamura (vlevo) vs Magnus Carlsen.
Mistr světa Magnus Carlsen (vpravo) byl tento týden v Praze. Ve velkém sále...

„Mimořádně úspěšný turnaj Magnus Carlsen Invitational otřásl rekordy v počtu diváků online turnajů. Věříme, že teď je ten správný čas, abychom skrze Magnus Carlsen Chess Tour s rekordním cenovým fondem ve výši jednoho milion dolarů upevnili pozici šachů ve veřejné pozornosti,“ říká Leon Watson, tiskový mluvčí Carlsenových firem. Šachy se podle Watsona mohou nyní stát sportem, kterému budou standardně věnovat pozornost i mainstreamová massmédia, včetně televizí.

Za projektem Magnus Carlsen Chess Tour stojí společnost Play Magnus AS, o jejíž snaze ukousnout co největší díl z internetového šachu jsme psali před dvěma týdny. Prestižní série turnajů s rekordním cenovým fondem a nejlepšími šachisty světa coby účastníky má zjevně za cíl přinést platformě Chess24.com více uživatelů, a tedy vyšší podíl na trhu internetového šachu. Na expanzi má Chess.24.com prostředků dostatek. 

Letos v březnu se novými akcionáři její mateřské společnosti Play Magnus AS staly norský venture kapitálový fond Investinor a švýcarská společnost Cape Capital AG, kteří za zhruba sedmiprocentní podíl ve firmě Play Magnus AS zaplatili 13,5 milionu dolarů (přes 330 milionů korun).

Autoři: