Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Moderátor přirovnal Williamsovou ke spálenému toastu. Nemůžu se na sebe ani podívat, kál se po výpovědi

Sport

  5:00
Praha - Západní společnost v poslední době nahlíží na téma rasismu velmi citlivě. Americká veřejnost aktuálně nepřestává kroutit hlavou nad nemístným chováním Roba Ledermana. Moderátor rádia 97 Rock během pořadu Morning Bull Show přirovnal ženy tmavé pleti ke spáleným toastům, jeho urážkám neunikla ani tenisová hvězda Serena Williamsová.

Zklamaná Williamsová na pozápasové tiskové konferenci. foto: ČTK

Lederman v ranním pořadu společně se svými kolegy řešil, jak si před odchodem do práce opéká toasty. Zcela běžnou debatu se rozhodl ozvláštnit prohlášením, že jejich připravenost přirovnává k barvě pleti afroamerických žen tak, aby určil stupeň jejich atraktivity.

Americký moderátor Rob Lederman.
Serena Williamsová ve svém tenisovém outfitu.

Na dotaz, jak moc opečený chléb má nejraději, odpověděl: „Nikdy bych nešel na úroveň Sereny Williamsové, daleko více bych byl spokojen třeba s Halle Berryovou. Potřebuji spíše mulatku.“

Jeden z kolegů reagoval otázkou, zda jeho hodnotám vyhovuje moderátorka televizní stanice CBS Gayle Kingová. „Ta ani není na úrovni mého toustovače,“ nasadil Lederman celé situaci korunu.

Jeho vyjádření podle očekávání vyvolala obrovskou vlnu nevole a kritiky. „Nechutné. Je směšné, že se takové nesmysly vůbec dostanou do éteru. Všechny černé ženy jsou krásné a zaslouží uznání,“ vzkázala hollywoodská herečka Berryová.

„Zvedá se mi z toho žaludek, tohle se musí okamžitě vyřešit,“ přidala se na Twitteru investigativní novinářka Madison Carterová.

„Nevím, co je horší. Nedostatek všeobecného povědomí a bezstarostné užívání hanlivé rasové kategorizace. Nebo smích a přijetí toho, že někdo přirovnává tmavou pleť ke spálenému toastu. Vzdělejte je a vyhoďte ze studia,“ napsal bývalý hráč amerického fotbalu Jeremy Kelley.

Williamsová na sebe chtěla upozornit. ‚Kočičí oblek‘ vysvětlila i inspirací atletickou celebritou

Jeho přání bylo vyslyšeno. Vedení rozhlasové společnosti Cumulus Media moderátora Morning Bull Show okamžitě propustilo. Podle informací Fox News přišel Lederman také o místo hlasatele při domácích zápasech hokejového týmu Buffalo Sabres a lakrosových Buffalo Bandits.  

„Chci se upřímně omluvit za své hloupé a ignorantské komentáře. Když jsem nahrávku slyšel, byl jsem šokován. Zní to opravdu hrozně. Ublížil jsem spoustě lidí, naprosto chápu jejich rozčarování. Udělal jsem chybu, nemůžu se na sebe ani podívat. Žádám o odpuštění a slibuji, že se polepším,“ sypal si moderátor popel na hlavu.

Třiadvacetinásobná grandslamová vítězka Ledermanovy výroky neokomentovala, ovšem lze předpokládat, že její postoj se nebude od těch ostatních lišit. V minulosti se k tématu rasismu už několikrát vyjádřila, nedávno se také veřejně zastala vévodkyně Meghan, která v rozhovoru s Oprah Winfreyovou promluvila o údajných obavách britské královské rodiny, zda její dítě s princem Harrym nebude „příliš tmavé.“

„Meghan je pro mě ztělesněním síly, sebevědomí a obětavosti. Z jejích slov lze vycítit, že si prošla složitým obdobím, ale stejně vystupovala s neuvěřitelnou vyrovnaností. Nedovedu si představit nikoho jiného, kdo by si se všemi nepravdivými tvrzeními, která se objevují, poradil lépe, než ona. Je nejsilnějším člověkem, jakého znám,“ zastala se Williamsová své dobré kamarádky.

Fanouškům se neukázala od semifinále Austaralian Open. Poté, co v Melbourne podlehla Naomi Ósakaové a tiskovou konferenci opustila v slzách, se dokonce začalo spekulovat o jejím konci. Američanka se sice odhlásila z právě probíhajícího turnaje v Miami, ale zvěsti o loučení s tenisem vyvrátila.

„Jsem smutná, že na tak významném turnaji nemohu nastoupit, ale už se těším, až se vrátím na kurty,“ vzkázala.

Autor: