Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

MOV suspendoval boxerskou federaci. Kromě peněz jí sebral i olympijský turnaj

Sport

  11:28
Lausanne / Praha - Na 134. zasedání Výkonného výboru MOV (Mezinárodního olympijského výboru) došlo k potvrzení toho, co se čekalo. MOV převzalo kontrolu na boxerským olympijským turnajem pro Hry 2020 v Tokiu. Zároveň stále hrozí, že pokud si AIBA (Mezinárodní boxerská asociace) neudělá ve svých řadách pořádek, v Paříži 2024 může tradiční to sport chybět.

Joahnys Argilagos (v červeném) ve vítězném finále MS váhy do 49 kg proti uzbeckému olympijskému šampionovi z Ria Hasanboji Dusmatovovi. foto: AIBA.org

Kličko prchal z hořící lodi. Zachraňovat jej i s rodinou museli hasiči

Nic příjemného nečeká AIBA, která svolala na čtvrtek krizovou schůzku do Ženevy, otázkou ale je, kdo na ni dorazí. Zástupci Evropské federace (EUBC) jsou na druhých Evropských hrách v Minsku, výkonný ředitel světové federace Tom Virgets minulý týden přiznal, že museli propustit až na tři všechny zaměstnance.

Zároveň přiznal dluhy 17 milionů dolarů (asi 380 milionů korun), které momentálně AIBA tíží. Z problémů ale obvinil také MOV, které de facto už od posledních Her v Riu neposlalo na účet federace žádné peníze, které olympijským svazům posílá.

Dlužno dodat, že si za problémy AIBA ale může sama. Dovedl ji k nim bývalý prezident a svého času také druhý nejmocnější muž MOV – Tchajwanec Dr. Wu Čching-Kuo. Po jeho nuceném odstoupení z funkce na konci roku 2017 řídil na chvíli federaci respektovaný Ital Franco Falcinelli, ten ale z pozice dočasného šéfa odstoupil a v řádných, byť kontroverzních volbách, zvítězil Uzbek Gafur Rachimov.

Dlouholetá to pravá ruka Dr. Wu a muž, který má kvůli daňovým záležitostem zákaz vstupu na americké území (stejně jako do Japonska). MOV přitom varovala, že muže, který byl v hledáčku Interpolu coby vlivný člen uzbeckého podsvětí, do čela AIBA nechce. A že pokud se tak stane, bude mít federace problémy.

Antonín Gašpar v akci v ringu.
Antonín Gašpar v akci v ringu.

Své hrozby splnila, vyšetřovací komise ukázala navíc řadu dalších nedostatků – vedle personálních záležitostí i špatné hospodaření, systém rozhodčích, díry v antidopingovém programu. Ten ostatně přiznali off-record v předchozích letech i někteří špičkoví boxeři.

Přestože Rachimov nakonec odstoupil, MOV se rozhodla, že převezme kontrolu nad olympijským turnajem v Tokiu. Na starost jej dostala komise pod vedením japonského člena federace Morinariho Watanabeho, jenž je zároveň prezidentem Mezinárodní gymnastické federace.

Nyní se rozhodlo, že skupina vybere také rozhodčí AIBA pro olympijský turnaj, ta se ale na tomto kroku podílet nebude. Stejně tak bylo dáno, že kontinentální kvalifikační turnaje se příští rok na jaře uskuteční v Číně, v argentinském Buenos Aires, Londýně a senegalském Dakaru.

Předseda vyšetřovací komise MOV Nenad Lalovič pak bude dohlížet nad dalšími kroky AIBA, které povedou v nápravě v této federaci. Má na ně rok, de facto právě do Her v Tokiu. Pokud se tak nestane, reálně hrozí, že v programu další olympiády – v Paříži 2024 – už box nebude.

„Dlouhodobý horizont závisí na AIBA. Je jen na nich, jak rychle začnou pracovat na změnách. Po Tokiu budou muset být připraveni postarat se o svůj sport. Pokud tomu tak nebude, bude jeho budoucnost nejistá. My nyní pouze pomáháme sportovcům zachránit jejich sen. AIBA se musí reformovat. My se snažili pro ně být partnery, oni to ale dlouhé roky nereflektovali. Doufám, že ale nakonec najdou z této krize cestu,“ pronesl dnes Lalovič.

Sportovní ředitel MOV Kit McConnell pak dodal, že peníze, které organizace bude nyní investovat do příprav olympijských kvalifikací a turnaje v Tokiu odečte z pozastavených financí pro AIBA, jenž momentálně má na svém účtu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!