Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konečně zlato, Braisazová-Bouchetová ovládla hromadný závod. Davidová patnáctá

Lou Jeanmonnotová se objímá s Justine Braisazovou-Bouchetovou po závodě s hromadným startem na MS v Novém Městě. foto: Luboš VáchaMAFRA

Už získala v Novém Městě světové stříbro, bronz a dvě zlata z týmových klání, ona si ale na světový šampionát přijela pro víc. A toho Justine Braisazová-Bouchetová dosáhla v závodu s hromadným startem. Z dvaceti terčů neminula ani jeden a k tomu předvedla suverénně nejlepší běžecký čas. Jediná česká biatlonistka na startu Markéta Davidová naopak chybovala hned třikrát a své vystoupení před domácím publikem uzavřela patnáctým místem.
  15:05aktualizováno  15:28

Před dvěma lety se stala ve stejném závodě olympijskou šampionkou, pak odešla na mateřskou dovolenou. V této sezoně se vrátila a předvádí nejlepší výkony své kariéry. Proto si myslela na zlato i na světovém šampionátu, a když ho po třech individuálních disciplínách stále neměla, byla nespokojená.

Závod s hromadným startem žen

Podrobná reportáž

V neděli už ale Braisazová-Bouchetová nedovolila žádné ze soupeřek její zlatý sen pokazit.

Do vedení se dostala po druhé položce, na trati svůj náskok jen navyšovala, a když zvládla bezchybně i závěrečnou střelbu, dopřála si spokojený úsměv. Pro sedmadvacetiletou Francouzku je to první individuální zlato z mistrovství světa. A je o to speciálnější, že doma na ni čeká teprve roční dcera Come.

Naopak zklamaná skončila hrdinka novoměstského šampionátu Julia Simonová, kterou při posledním závodě opustila střelecká jistota a finišovala až na čtvrtém místě.

Stříbrnou medaili díky přesné střelbě a druhému nejrychlejšímu běhu získala Italka Lisa Vittozziová. Po bronzu ze sprintu si pro další cenný kov stejné hodnoty doběhla Francouzka Lou Jeanmonnotová.

Mrzuté poslední rány

Davidová si svůj závod zkomplikovala hned na úvod, když chybovala první ranou. Propadla se až do třetí desítky a ztrácela 44 sekund. Na trati se snažila své zaváhání odčinit. Opět se ale zdržela na trestném kole, tentokrát minula poslední ránu. „Zajímalo by mě, co se tam stalo,“ přiznala v rozhovoru pro Českou televizi.

Se superrychlou Braisazovou-Bouchetovou na čele se její odstup dál prohluboval, desáté místo měla ale stále jen půl minuty vzdálené. Naděje na postup si ale pokazila první střelbou vestoje, kde opět chybovala pátým výstřelem. „To byla moje chyba, mrzí mě to.“

Markéta Davidová dojíždí do cíle v závodě s hromadným startem na MS v Novém Městě na Moravě.

Chuť si spravila alespoň závěrečnou položkou, na které jí už zbělalo všech pět terčů a pojistila si tím konečné patnácté místo. Celý dojezd na stadion strávila zdravením nadšených diváků a jejich pozitivní ovace ocenila i na kameru. „Kulisa je neskutečná. Moc fanouškům za celých těch čtrnáct dní děkuju a doufám, že se tu uvidíme příští rok.“

Jak se vše odehrálo

Sebevědomé od startu. Vysočina Arenu po téměř čtrnácti dnech konečně zase zalily paprsky slunce a nejedna biatlonistka vyrazila do závodu s hromadným startem v krátkém rukávu. Největší favoritky Francouzky hned v úvodním kole ukazovaly svou dominanci a hned tři se oddělily od startovního pole, stačila jim pouze Elvira Öbergová. První položku zvládla nejlépe Julia Simonová a odjížděla s náskokem sedmi sekund na nejbližší soupeřky.

Nejrychlejší běh

1.Braisazová-Bouchetová (Fr.) 30:51,1
2. Vittozziová (It.) +32,4
3. Tandrevoldová (Nor.) +40,8
4. Jeanmonnotová (Fr.) +45,5
5. Chauveauová (Fr.) +46,0

12. Davidová (ČR) +1:17,8

Zádrhel pro obhájkyni. Závod naopak nezačal dobře pro obhájkyni zlata z Oberhofu Hannu Öbergovou. Udělala jednu chybu a na trestném kole se sešla se svou sestrou Elvirou. Nejsilnější švédské závodnice se tak hned od prvního kola pohybovaly až ve druhé polovině pole a ztrácely přes půl minutu na nejlepší.

Braisazová odjíždí. Před druhou střelbou se k Simonové dotáhla její krajanka Justine Braisazová-Bouchetová. Simonová sice zvládla střelbu rychleji, poslední rána ale nenašla cíl. Naopak Braisazová-Bouchetová si dala záležet, aby jí všechny terče zbělaly, a odjížděla jako osamocená lídryně. Na trati pak svůj náskok navýšila až na půl minuty na ostatní.

Justine Braisazová-Bouchetová se raduje ze zlaté medaile ze závodu s hromadným...

Další komplikace. Braisazová-Bouchetová zvládla i první střelbu vestoje bez problému, zkušeně odložila poslední výstřel a po úspěšném zdolání si dopřála drobný úsměv. Naopak Simonová se opět zdržela trestným kolem a další medaile se jí vzdalovala stále víc. Ale například Elvira Öbergová byla s pěti trestnými koly až na 27. místě.

Nejrychlejší střelba

1. Simonová (Fr.) 1:18,9
2. Knottenová (Nor.) 1:25,2
3. H. Öbergová (Švéd.) 1:27,8
4. Häckiová-Grossová (Švýc.) 1:30,1
5. Hettichová-Walzová (Něm.) 1:34,8

24. Davidová (ČR) 1:49,6

Psychický blok prolomen. Částečně. Na třetí střelbu přijížděla ve skupině bojující o medaile také Ingrid Tandrevoldová. Norka zatím prožívala hororový světový šampionát a neděle byla posledním dnem, kdy mohla dojem ze svého vystoupení vylepšit. Třetí položkou ale potvrdila své nelichotivé statistiky, opět mířila třikrát vedle a propadla se až na devatenácté místo. Náladu si spravila alespoň poslední střelbou na šampionátu, kterou zvládla bezchybně a na trati se posunula až na desáté místo.

Střelnice rozhodla. Braisazová-Bouchetová přijížděla na závěrečnou položku s výhodou 34 sekund, jak ale ukázala štafeta mužů, ani minutový náskok nemusí být k udržení zlata dostatečný. Francouzka si tak dala na každé ráně záležet a díky tomu mohla už při odjezdu slavit své první světové zlato. Vittozziová měla na stříbrné pozici dvacetisekundový náskok a ani ona nenechala nic náhodě. Na bronzové příčce přijížděly společně Jeanmonnotová se Simonovou, mladší Francouzka byla ale přesnější, a tak vyrážela do posledního kola s jistotou bronzu.

Mistrovství světa v biatlonu

Nové Město na Moravě

Závod žen s hromadným startem: (12,5 km): 1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 34:37,2 min. (0 tr. okruhů), 2. Vittozziová (It.) -31,2 (0), 3. Jeanmonnotová -56,7 (1), 4. Simonová (obě Fr.) -1:24,9 (3), 5. Voigtová (Něm.) -1:29,7 (0), 6. Hauserová (Rak.) -1:36,9 (1), ...15. Davidová (ČR) -2:28,8 (3).

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...