Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dream Team pro Paříž je na světě. Durant chce čtvrté zlato, Curry i Leonard první

Američtí basketbalisté Kevin Durant a Jayson Tatum oslavují výhru nad Španělskem. foto: AP

LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant povedou na olympijském turnaji v Paříži hvězdný americký Dream Team. Dvanáctičlennou nominaci basketbalistů, kteří budou v dresu USA útočit na páté zlato v řadě a sedmnácté celkově, oficiálně oznámilo vedení reprezentace.
  19:30

Ve výběru jsou i nejužitečnější hráč minulé sezony NBA a kamerunský rodák Joel Embiid a dále Jayson Tatum, Devin Booker, Anthony Davis, Bam Adebayo, Jrue Holiday, Tyrese Haliburton a Anthony Edwards. O jejich nominaci už v minulých dnech spekulovala americká média.

Posledním zveřejněným jménem tak je Kawhi Leonard.

Kawhi Leonard z Los Angeles Clippers se v zápase s Phoenix Suns snaží zbavit Joshe Okogieho (vpravo) a Kevina Duranta (vlevo).

James se na turnaj pod pěti kruhy vrátí poprvé po 12 letech, Curryho naopak čeká premiéra a Durant se může stát prvním basketbalistou v historii, který bude mít ve sbírce čtyři zlaté olympijské medaile.

Skupina sedmi hráčů z nominace má na kontě celkem deset triumfů. Vedle Duranta s třemi úspěchy už dvakrát okusil olympijský triumf James. Po jednom zlatu mají Adebayo, Booker, Holiday, Tatum a Booker.

VE STŘEDU DĚNÍ. Na fotce to tak nevypadá, ale snímek zachycující amerického basketbalistu Lebrona Jamese je z finále olympijského turnaje proti Španělsku.

„Cílem je vyhrát zlato. To všichni vědí,“ řekl k nominaci výkonný ředitel USA Basketball Grant Hill, sám majitel olympijského zlata z Atlanty 1996.

Američané chtějí v Paříži odčinit neúspěch na posledních dvou světových šampionátech, kde vyšli naprázdno. V Číně v roce 2019 skončili až sedmí, vloni v Manile se museli spokojit se čtvrtou příčkou.

Autoři: ,