Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Můj podpis? Na přiťuknutí to určitě je, říká Roman Kreuziger

Tour de France

  8:37
PRAHA - Už se o tom chvíli mluvilo. Už to v úvodu týdne i oficiálně vyšlo, ovšem definitivní krok učinil Roman Kreuziger (24) až včera: podpisem své nové smlouvy. Po sezoně nejlepší český cyklista přestupuje do nejlepší stáje současnosti, kazašské Astany. Z italského týmu Liquigas, kde strávil pět let. "Jenže já už potřeboval změnu. A tohle je pro mě ta pravá výzva," říká z Itálie.

Roman Kreuziger. foto: Reuters

Co se pro vás hlavně změní?
Já myslím, že nic výrazného. Takový je náš sport, lidé občas přechází z jednoho týmu do druhého, není to nic neobvyklého. Budu jen dělat stejnou práci jako dosud.

A užívat si ještě většího komfortu, než máte v Liquigasu? Rozpočet Astany kolem 440 milionů korun je údajně trojnásobně větší než ve vašem působišti.
Já teď přece nevím, v jakém komfortu si Astana žije, o tom můžu mluvit, až tam budu. Ale mezi jezdci je známé, že to je kvalitní tým se zázemím. Těším se tam. Fakt.

Čtěte také

Říká se, že jste přestoupil hlavně kvůli výdělku...
... jenže to je absolutní nesmysl. Mně jde o úplně jiné věci. A co se týče peněz, k těm se nechci a nebudu vůbec vyjadřovat.

O co vám tedy šlo?
O změnu. Jsem v Liquigasu pět let, pohybujete se kolem stejných lidí, na stejných místech, ve stejném prostředí. Já potřebuju výkonnostně růst a najít novou motivaci. A Astana mi v tom pomůže, vždyť teď taky vede žebříček týmů.

A má ve svých řadách svého krajana, cyklistickou hvězdu Alexandra Vinokurova.
I to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem se takhle rozhodl. On má v týmu velké slovo, cítil jsem, jak moc mě do týmu chce. Navíc je to pořád skvělý závodník.

Cítíte, že budete mít větší šanci vyhrát třeba také etapu na příští Tour de France?
Podívejte, já měl nabídek hodně, ale dobře vím, proč se Astana stala mou volbou. Cítím, že tam ze sebe můžu dostat ještě víc.

Třeba i navštívíte Kazachstán.
Nikdy jsem tam nebyl a myslím, že ani kluci z týmu ne. Nevím, možná bychom jeli, kdyby tam uspořádali nějakou prezentaci týmu. Ale ta byla loni v Rakousku a od nového roku mají mít sídlo v Nice.

Máte před sebou ještě nabitý program, ale přesto: nestojí takový přestup za drobnou oslavu, když jdete někam, kde byl nedávno Lance Armstrong a ještě letos Španěl Alberto Contador?
Na přiťuknutí skleničkou to určitě je. Ale já mám ještě spoustu závodních dnů před sebou a rozdělanou práci v současném týmu. Už teď ve středu pojedu jednorázovku Coppa Agostoni u Milána, v sobotu hned druhý závod v Itálii. A potom už je na řadě Vuelta.

A co pak? Jaké vůbec budete mít v Liquigasu loučení?
Jako jakékoli jiné, když opouštíte práci. Žádné oslavy, žádný žal... Holt jedna fáze končí, tak to chodí. Ale já na to teď vůbec nemyslím.

Cítíte se fyzicky v pohodě?
Určitě, měl jsem měsíc po Tour pauzu, trochu jsem potrénoval, takže mé nejbližší dva závody jsou jen na rozjetí. Tak hlavně pojedu spíše pro tým. Nic divokého.