Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Na začátku roku byla Andreescuová 178. hráčkou světa, teď jí k triumfu na US Open gratuloval i premiér

Bianca Andreescu s trofejí pro vítězku US Open. foto: Reuters

New York - Před třemi lety si kanadská tenistka Bianca Andreescuová napsala své jméno a peníze na fiktivní šek za výhru na US Open. Díky finálové výhře nad americkou hvězdou Serenou Williamsovou jej může vyměnit za skutečný.
  16:48

V sobotu večer to byl v New Yorku speciální večer. Teprve devatenáctiletá Kanaďanka s rumunskými kořeny Bianca Andreescuová porazila Serenu Williamsovou ve dvou setech 6:3, 7:5 a stala se vůbec první kanadskou šampionkou na grandslamu.

Za finálový triumf na stadionu Arthura Ashe získala rodačka z Mississauga 3,85 milionu dolarů (zhruba 87 milionů korun), více než vydělala za dosavadní krátkou profesionální kariéru.

„Vůbec nevím, nemám ponětí. Tolik peněz jsem nikdy neměla,“ smála se Andreescuová po obdržení vysněného šeku s lukrativním odměnou po finále, v kterém porazila o více než osmnáct let starší Williamsovou.

Raketový vzestup

Pro mladičkou kanadskou tenistku je to rok jako na horské dráze. Ještě v lednu byla 178. hráčkou světového žebříčku WTA. Poprvé od úspěchu Marii Šarapovové na US Open v roce 2006 je Andreescuová první náctiletou hráčkou, která získala grandslamový titul.

„O téhle chvíli jsem snila strašně dlouho. Když jsem vyhrála Orange Bowl (jeden z největších juniorských turnajů pozn.redakce), pár měsíců nato jsem začala věřit, že bych se mohla dostat až takhle daleko. Abych byla upřímná, od té doby jsem si to představovala skoro každý den. Že se to opravdu stalo, je prostě šílené. Myslím, že tyhle vizualizace vážně, vážně fungují,“ radovala se mladá Kanaďanka, která se vyhoupne až na páté místo světového žebříčku.

Bianca Andreescu slaví svůj triumf na US Open

Andreescuová už na sebe ale upozornila v první části sezony. Nejdříve se probojovala do finále v Aucklandu, poté opanovala prestižní turnaj v Indian Wells. Triumf ve Flushing Meadows z ní ale zničehonic udělal globální celebritu. K úspěchu jí gratuloval na twitteru například i kanadský premiér Justin Trudeau.

„Jsem hrdá Kanaďanka. Bez podpory Kanadského tenisové svazu bych tu dnes opravdu nebyla. Nemám slov, ze své vlasti cítím ohromnou podporu,“ rozplývá se po vítězství mladičká kometa.

Mentální odolnost

Ve finále přišel jeden krizový moment, kdy Andreescuová vypadala rozhozeně. Ve druhém setu se povedlo Williamsové před bouřícím davem v New Yorku dohnat stav 1:5 k vyrovnání. Byla to však kombinace mládí a koncentrovanosti, která odsoudila legendární Serenu ke čtvrté finálové porážce v řadě na grandslamu, která znamená, že stále nedosáhla na rekordní 24. grandslamový titul.

Na sestřih z finále ze můžete podívat zde:

Za stavu 5:5 Kanaďance pomohla pauza na střídačce, kdy se na chvíli oddala mentálnímu tréninku, ke kterému ji přivedla před šesti lety matka. „U mě to funguje a dělám to pořád. Když jsem na velkém kurtu, tak se dokážu opravdu dobře oprostit od okolního světa, zůstat soustředěná a doslova být jen na kurtu,“ vysvětlila.

A budoucnost po velkém úspěchu?

„Nikdy jsem nepřemýšlela o tom, že bych chtěla být slavná. Ale nestěžuju si,“ smála se Andreescuová. „Chci vyhrát co nejvíc grandslamů a být světovou jedničkou. O slávě jsem nikdy nedumala. Tenhle rok je šílená jízda a rozhodně se na to dá zvyknout,“ přemítá první kanadská vítězka grandslamového turnaje ve dvouhře.

Autor: