Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

NBA a virtuální zábava? Průšvih a propadák. Selhala technika, fanoušci se hvězdám vysmáli

James Harden z Houstonu si v NBA připsal triple double foto: AP Photo/Nell RedmondČTK

Washington - Nejlepší basketbalová liga světa NBA se všemožně snaží udržet mezi fanoušky zájem o své hvězdy i v době koronavirové. V minulém týdnu skončil turnaj ve videohře NBA 2K, v neděli začala střelecká exhibice H-O-R-S-E. Oba pokusy jsou však považovány za propadák.
  9:06

Hrozby zabitím, odcizení spoluhráčů. Hořký život přenašeče Goberta, který osahával novinářům mikrofony

Co je to H-O-R-S-E? Tréninková hra basketbalistů ve zručnosti a přesnosti střelby. První hráč oznámí, z jaké pozice a jakým způsobem vypálí na koš, pokud trefí, soupeř musí ze stejné pozice odpovědět vlastním úspěchem. Kreativitě při způsobu zakončení a výběru místa se meze nekladou, jen jsou zakázány smeče.

Když jeden z hráčů neuspěje, přibývají na jeho konto postupně písmenka H, O, R, S, E. Po pátém nezdaru jednoho ze soupeřů souboj končí a poražený se stává koněm. Za časů koronaviru se jednotlivé dvojice v přímém přenosu televize ESPN přihlásili z domovského hřiště na dálku pomocí televizní techniky.

Fanoušci v Sacramentu se nedočkali zápasu proti New Orleans. Všechny zápasy NBA...
Basketbalisté Milwaukee prohráli v NBA potřetí za sebou

Nápad výborný, fanoušci v netrpělivém očekávání, jen to provedení...

Selhala technika i hráči

Osm současných i bývalých basketbalových hvězd se v neděli utkalo ve čtvrtfinále, výsledek ale bídný. Přímé přenosy z domů hráčů byly rozmazané, kostičkované, často se sekaly a podprůměrná byla i kvalita zvuku. Diváci tak sotva poznali, jestli střela padla do koše.

Přestože hra je založená na proměnění divokých střel z dálky či bláznivých úhlů, většina účastníků s žádným velkým nápadem nepřišla.

Největší zklamání způsobila opora Atlanty Trae Young, který nedostál pověsti vyhlášeného ostrostřelce a vypadl v souboji s veteránem Chauncey Billupsem.

„Dneska mi to prostě nepadalo. Omlouvám se fanouškům, ale alespoň jsem prohrál s legendou. Hlavně, ať už můžeme hrát normální zápasy,“ napsal Young na svůj Twitter. Výzva nepřesvědčila ani jeho kolegu J. J. Redicka. „H-O-R-S-E byl děsný. Dal jsem tomu pět minut a nešlo to,“ stěžovala si opora New Orleans.

S nejzajímavějšími střelami přišla nakonec basketbalistka WNBA týmu Chicago Sky Allie Quigleyová, která vyřadila zkušeného rozehrávače Oklahomy Chrise Paula. Čtyři čtvrtfinálové souboje každopádně zklamaly, další šanci budou mít postupující Quigleyová, Billups, Paul Pierce a Mike Conley ve čtvrtek, kdy se odehraje semifinále.

Ani turnaj ve videohře přenášený živě v televizi i na sociálních sítích si nakonec oblibu fanoušků nezískal. Šestnáctka pozvaných účastníků včetně hvězdného křídelníka Kevina Duranta či bouřliváka Patricka Beverleyho byla natáčena kamerou při hraní, protihráči byli propojeni mikrofony, aby se mohli navzájem hecovat.

Zajímavý plán však skončil také neúspěchem, když se fanoušci na Twitteru vysmáli finalistům Devinu Bookerovi a DeAndre Aytonovi. Oba totiž působí v Phoenixu Suns, jednom z nejhorších týmů celé soutěže.

A nejen fanoušci. „Teď už víme, proč Suns pořád prohrávají. Jejich hvězdy místo tréninku hrají videohry,“ napsal pivot Philadelphie Joel Embiid.

Turnaj nakonec vyhrál Booker, ale v konečném výsledku prohráli všichni. Budou další pokusy NBA o zábavu pro hráče i příznivce basketbalu lepší?

Autor: