Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nebylo mi dobře na duši

Sport

  9:05
PŘÍBRAM/PRAHA - Na „fotbalové“ otázky odpovídal s chutí a obšírně. Jakmile se však rozhovor pro LN stočil k ozvěnám korupční aféry, sahal Ivan Horník (55) často k formulce: „To nebudu komentovat.“

Ivan Horník sleduje zápas Příbrami s Teplicemi foto: Petr EretČTK

Muž, který se stal symbolem úplatkářství v české lize, se minulý čtvrtek po dvouletém trestu mohl vrátit do nejvyšší soutěže. V Příbrami je oficiálně poradcem majitele klubu Jaroslava Starky. Horník začal těžkou porážkou, v neděli v podvečer si protrpěl debakl 0:3 s Teplicemi. Teď přemýšlí o změnách.

LN Jaké vlastně bylo vrátit se po dvou letech ke staré práci?
S tím jsem neměl problém. Chodil jsem předtím na několik fotbalů týdně, sledoval jsem i nižší soutěže. Práce kolem fotbalu je pořád stejná, ať jde o A-třídu nebo přebor. Rozdíl je jenom v kvalitě spolupracovníků, v kvalitě soutěže, kvalitě kádru a v kvalitě zájmu o fotbal. Čím výš, tím je to samozřejmě mediálně sledovanější. Návrat jsem si představoval trošku jinak, chtěli jsme být úspěšní. Teplice jsou kvalitní, ale hratelný soupeř. Nedopadlo to, bohužel. Hlavu vzhůru.

LN Změnilo se za dva roky něco podstatného v českém fotbale?
Neměl jsem čas nějaké převratné změny zaregistrovat. Ve čtvrtek jsem tu byl poprvé a vlastně za chvíli, v neděli, se už hrál zápas. Absolvoval jsem tu dva pracovní dny, těžko k tomu něco můžu říct.

LN Uvědomoval jste si, jak je váš návrat ostře sledovaný?
Samozřejmě, že jsem to věděl. Ale neovlivním to, takže to ani nebudu komentovat.

LN Přemýšlel jste o tom, jestli mediální pozornost klubu nějak neuškodí? Jestli nerozhodí hráče?

To je spíš otázka pro hráče. Jinak jde o soukromé pocity, které nebudu zveřejňovat prostřednictvím novin.

LN Ale řešil jste to?
Určitě.

LN Jak jste nedělní návrat doprovázený krutou porážkou strávil? 
Myslíte, jestli jsem usnul? Já naštěstí spím celkem dobře. Samozřejmě, prohráli jsme doma 0:3, to je neobvyklé. Osobně si takový výsledek v domácím prostředí nepamatuju, ale i to k fotbalu patří. Jedeme dál.

LN S týmy, v nichž jste působil, jste žil. Zahýbalo s vámi, jakým způsobem Příbram podlehla? 
Samozřejmě, že jsem z toho neměl radost. Nebylo mi dobře na duši, protože si myslím, že pro hráče to bylo svým způsobem dost kruté. Ale fotbal někdy takový je. My jsme patnáct minut hráli tak, jak jsme si představovali. Kopali jsme pět rohů, jenže tam chyběla agresivita, díky které bychom nějakou šanci proměnili. A z první střely jsme inkasovali. Hráče to hrozně psychicky srazilo, povolili.

LN Trenér Barát řekl, že jste o půli v kabině ani nemluvil. Zašel jste za hráči ještě po zápase? 
Naše situace je nepříjemná, ale nemůžeme z toho zase dělat nějakou tragédii. Teď máme znovu těžký los, jedeme do Ostravy, doma nás čeká Liberec. Základ je podpořit mužstvo nějakým impulzem.

LN Jakým? 
Byl by jím příchod jednoho nebo dvou kvalitních fotbalistů, kteří by hned zapadli do základní sestavy. To je úkol dne. Ale není to jednoduché. Ti hráči, které bychom si představovali, jsou nedostupní. Nebo třeba nemáme takové prostředky, abychom si hráče mohli dovolit. A ne každý chce do Příbrami jít. Nějak si poradíme, do konce týdne mužstvo doplníme.

Za tři dny, co jsou tu noví trenéři a já, se nedají dělat zázraky. Je potřeba trpělivost, aby se to mužstvo sžilo, a práce. Patří k tomu i mluvení s hráči. Ale nějaké pogromy tady určitě dělat nebudeme. Hráči i my všichni, kteří se kolem fotbalu točíme, k tomu musíme přistupovat stoprocentně a udělat všechno, co je v našem popisu práce. Aby hráči dodržovali disciplínu a taktiku a my abychom zabezpečili to ostatní. Je vždycky otázka nějaké chvíle, než se to všechno zkonsoliduje.

LN Na Slovácku se v neděli, podobně jako vy, vrátil do velkého fotbalu i Jaroslav Hastík, jenž byl potrestán skoro stejně. Myslíte, že teď přichází vlna návratů? 
Podívejte se, na takové otázky vám nemůžu odpovídat, protože to nevím. Nechci to komentovat.

LN Ve středu vás čeká odvolací řízení u Městského soudu v Praze, který může stvrdit váš „civilní“ trest. Přijdete tentokrát, nebo znovu jen pověříte svého advokáta Tomáše Sokola?
V úterý mám schůzku s právní kanceláří, tam se to rozhodne. Dopředu ty věci nebudu avizovat, je to soukromá záležitost.

LN I kdyby soud stvrdil desetiletý zákaz činnosti, jste v takové roli, že můžete ve fotbale působit. Budete nadále v Příbrami, i když rozsudek zůstane v platnosti? 
Prosím vás, jestli se neurazíte, já se o těchhle věcech bavit nechci. Řekl jsem vám, co jste chtěl k fotbalu, to ostatní nebudu komentovat.

Autoři: