Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nepovedený vstup na ME. Čeští volejbalisté na úvod podlehli ve čtyřech setech Ukrajině

Donovan Džavoronok blokuje spolu s Vojtěchem Patočkou. foto: cev.euReprofoto

Rotterdam - Čeští volejbalisté vstoupili do mistrovství Evropy porážkou. V prvním utkání skupiny D prohráli v Rotterdamu s Ukrajinou 1:3 po setech 21:25, 19:25, 25:19 a 22:25. Druhý zápas sehrají svěřenci trenéra Michala Nekoly v neděli, kdy narazí na Estonsko, začátek je v 19:00.
  16:35

Od začátku první sady Češi zaostávali. Kazili podání a ani v útoku nebyli přesvědčiví. Celý set marně dotahovali náskok Ukrajinců. Druhý set sice začal nadějně a volejbalisté vedli 7:4. Ještě při Hadravově podání se Čechům i díky Zajíčkově bloku povedla tříbodová šňůra, ale víc radosti nezažili. Ukrajinci, útočící často úspěšně středem, si rychle vzali vedení zpět. V koncovce se Češi trápili, univerzála Hadravu dvakrát zastavil blok a po dalších chybách ztratili i druhou sadu.

Trenér Nekola od třetího setu úspěšně zamíchal sestavou. Na nahrávce místo Janoucha začal Pavel Bartoš a na blok přišel Sedláček místo Patočky. Bartoš rozhýbal český útok, v kterém se dařilo smečaři Džavoronokovi. Na podání úřadoval Galabov, při jehož servisu volejbalisté odskočili na 8:4 a třetí sadu ovládli.

Vyrovnaný čtvrtý set, v kterém se oba týmy přetahovaly o vedení, rozhodl lepší servis Ukrajinců. Po dvou esech Plotnyckého za sebou Češi prohrávali 19:22. Při mečbolu ukončil zápas přímým bodem z podání neudržitelný univerzál Vijeckyj, který nasázel na českou stranu kurtu 23 bodů a byl nejlepším hráčem utkání.

Dalšími českými soupeři ve skupině jsou mistři světa Poláci, Nizozemci a hráči Černé Hory. Do osmifinále postoupí nejlepší čtveřice.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...