130 let
Usain Bolt.

Usain Bolt. | foto: AFP

Nepřekonatelní Bolt a Železný? Pravěcí Australci by je poráželi

Sport
  •   11:24
LONDÝN - Sprinter Usain Bolt má velké štěstí, že nezávodí s pravěkými australskými domorodci. Podle antropologa Petera McAllistera by totiž Jamajčanova pozice nejrychlejšího muže planety byla ve velkém ohrožení.

Vědec svá tvrzení založil na studii 20.000 let starých otisků nohou šesti mužů, které byly objeveny zkamenělé v oblasti Willandra Lakes. Lovci podle ní běželi rychlostí 37 km/h; pokud by měli k dispozici tretry, tartanový povrch a trénink, mohli vyvinout rychlost ještě o osm kilometrů vyšší. Když Bolt překonal loni na olympiádě v Pekingu světový rekord na stovce, naměřili mu 42 km/h.

"Byli na lovu, pronásledovali kořist, takže lze předpokládat, že běželi maximální rychlostí. Když mohli na velmi měkké půdě běžet 37 km/h, je velká šance, že s moderními metodami by běhali kolem 45 km/h," uvedl McAllister. Austrálci také podle něj dokázali hodit oštěpem do 110 m, což je o téměř dvanáct metrů dál než aktuální světový rekord Jana Železného (98,48 m).

Australský antropolog dokonce vydal knihu, v které uvádí, že současní muži jsou méně schopní než jejich předchůdci. "Lidé nejsou aktivní a je tomu tak od dob průmyslové revoluce," citovala McAllistera agentura Reuters. "Srovnáváme se s dobou před třiceti lety a oproti ní se výkony zlepšily. Ale kdybychom se vrátili dál, bylo by to o něčem jiném. Dokonce ani nejnáročnější trénink sportovců se nevyrovná zátěži, kterou museli podstoupit lidé v dávných dobách," prohlásil.

Jako příklady McAllister uvádí třeba římské legionáře, kteří s plnou zbrojí za den absolvovali šedesátikilometrové cesty. Nebo členy rwandského kmene Tutsi, kteří při obřadu na počest dospělosti, kdy musejí přeskočit vlastní výšku, překonávali světový rekord ve skoku do výšky (245 cm). Podle fotografií z konce minulého století při obřadu skákali dokonce do výšky 252 centimetrů.

Neandrtálské ženy zase měly o deset procent svalové hmoty více než současní muži. V dobách jeho největší slávy by tak byly zdatným soupeřem v páce i pro Arnolda Schwarzeneggera.

Autor: ČTK