• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Hokejisté Švédska se radují po gólu Victora Hedmana (vlevo) ve finálovém utkání...

Hokejisté Švédska se radují po gólu Victora Hedmana (vlevo) ve finálovém utkání proti Kanadě. | foto: AP

Švédsko posílá do Ostravy 18 hráčů z NHL v čele s Hedmanem a Burakovským

Sport
  •   23:40
Osmnáct posil z NHL zařadil do pětadvacetičlenné nominace na mistrovství světa v Ostravě a v Praze trenér hokejistů Švédska Sam Hallam. Má v kádru čtyři mistry světa z let 2017 z Kolína nad Rýnem a Paříže a 2018 z Kodaně a také dva vítěze Stanleyova poháru.

V nominaci je kompletní trio brankářů z NHL - Filip Gustavsson s Jesperem Wallstedtem z Minnesoty a Samuel Ersson z Philadelphie. V obraně se představí jednička draftu NHL z roku 2018 Rasmus Dahlin z Buffala, Erik Karlsson s Marcusem Petterssonem z Pittsburghu, Jonas Brodin z Minnesoty a Victor Hedman z Tampa Bay, s níž získal Stanley Cup v letech 2020 a 2021.

V ofenzivě mají Švédové také dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru Andrého Burakovského ze Seattlu, který triumfoval v roce 2018 s Washingtonem a o čtyři roky později s Coloradem, Joela Erikssona Eka s Markusem Johanssonem z Minnesoty, Carla Grundströma s Adrianem Kempem z Los Angeles, Pontuse Holmberga z Toronta, Isaca Lundeströma z Anaheimu, Victora Olofssona z Buffala, Lucase Raymonda z Detroitu a Fabiana Zetterlunda ze San Jose.

Ve výběru jsou čtyři mistři světa a všichni jsou to hráči z NHL. Brodin, Hedman a Eriksson Ek byli u triumfu v roce 2017, zlato ze šampionátu o rok později mají Gustavsson, který ale do turnaje tehdy nezasáhl, a Kempe. Karlsson a Johansson mají stříbro z olympijských her v Soči z roku 2014.

Až po Českých hrách (Betano Hockey Games) v Brně z minulého týdne tým doplnili Kalsson, Hedman, Holmberg, Johansson, Grundström, Kempe a také útočník Jesper Frödén z týmu švýcarského mistra Curychu.

Kádr naopak opustili beci Filip Berglund z Örebra, Oscar Fantenberg z Linköpingu, Patrik Nemeth z Bernu, Jesper Sellgren z Luley a útočníci Christoffer Ehn z Linköpingu, Alexander Holtz z New Jersey, Jonathan Lekkerimäki z Örebra, Joakim Nygard z Färjestadu a Lukas Vejdemo z Leksandu.

Andre Burakovsky z Washingtonu slaví svůj gól proti z NY Rangers.

Starty v NHL mají také obránce Tim Heed z Ambri-Piotty a útočníci Frödén, Max Friberg z Frölundy a Marcus Sörensen z Fribourgu. Bez zkušeností z velkých mezinárodních akcí jsou obránce Heed a útočník Felix Unger Sörum z Leksandu.

V přípravě Švédové sehráli čtyři zápasy s Finskem - v Jyväskylä vyhráli 4:1 a v Mikkeli podlehli 1:2 v prodloužení, v Linköpingu prohráli 0:2 a 0:3. Na Českých hrál začali výhrou v Klotenu nad Švýcarskem 2:1, v Brně potom zdolali Česko 2:0 a prohráli s Finskem 3:4 po samostatných nájezdech.

Do šampionátu vstoupí Švédové v pátek od 20:20 proti Spojeným státům americkým a v dalších utkáních základní skupiny B v Ostravě narazí na Polsko, Německo, Kazachstán, Lotyšsko, Francii a Slovensko.

Nominace Švédska na mistrovství světa

Brankáři: Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt (oba Minnesota/NHL), Samuel Ersson (Philadelphia/NHL)

Obránci: Erik Karlsson, Marcus Pettersson (oba Pittsburgh/NHL), Lukas Bengtsson (Zug/Švýc.), Jonas Brodin (Minnesota/NHL), Rasmus Dahlin (Buffalo/NHL), Victor Hedman (Tampa Bay/NHL), Tim Heed (Ambri-Piotta/Švýc.)

Útočníci: Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson (oba Minnesota/NHL), Carl Grundström, Adrian Kempe (oba Los Angeles/NHL), Max Friberg (Frölunda), Linus Johansson (Färjestad), Felix Unger Sörum (Leksand), André Burakovsky (Seattle/NHL), Jesper Frödén (Curych/Švýc.), Pontus Holmberg (Toronto/NHL), Isac Lundeström (Anaheim/NHL), Victor Olofsson (Buffalo/NHL), Lucas Raymond (Detroit/NHL), Marcus Sörensen (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Fabian Zetterlund (San Jose/NHL)

Autoři: Lidovky.cz, ČTK