Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Nestárnoucí legenda. Pacquiao porazil v titulovém zápase neporaženého Thurmana

Sport

  15:19
Las Vegas - Legenda pokračuje, Manny Pacquiao zvítězil v dramatickém souboji o titul mistra světa organizace WBA a ve čtyřiceti stal se nejstarším šampionem velterové váhy v historii. V Las Vegas vyhrál na body nad dosud neporaženým Američanem Keithem Thurmanem. Ve prospěch filipínského hrdiny rozhodli dva sudí (115-112), třetí se přiklonil na stranu Thurmana (114-113).

Manny Pacquiao slaví titul mistra světa organizace WBA. foto: Reuters

Pacquiao tak znovu nastartoval svou už zdánlivě uzavřenou kariéru, během níž se stal jako jediný boxer v dějinách držitelem titulu mistra světa v osmi rozdílných váhových kategoriích.

Z „důchodu“ ho vytáhla vidina odměny ve výši deseti milionů dolarů a atraktivní výzva mnohými favorizovaného Thurmana, který ve všech 29 dosavadních duelech v profesionálním ringu zvítězil, z to dvaadvacetkrát K.O.

„I tenhle mač se rozhodne před limitem,“ prorokoval sebevědomě třicetiletý bijec. Na své straně měl výhodu výšky, dosahu i věku, jenže hned prvním kole se kácel k zemi. V pátém začal krvácet z nosu a zdálo se, že na jeho slova dojde, byť v opačném gardu, než si představoval. Postupně se ale Američan vzpamatoval, zasypal asijský idol přívalem ran a otřásl jeho jistotou.

Manny Pacquiao v titulovém zápase proti Američanovi Keithovi Thurmanovi.

Pacquiao vydržel do závěrečného dvanáctého kola a po výroku rozhodčích mohl jásat. „Věděl jsem, že to bude těsné. Důležité bylo, že mě na začátku poslal k zemi,“ uznal po utkání Thurman. „To byl zásadní faktor,“ souhlasil spokojený vítěz, který proslul i jako herec či zpěvák a v posledních letech se na Filipínách věnoval politické kariéře.

„Byla to nádherná noc boxu. A Manny Pacquiao je velký, opravdu velký šampion,“ ocenil rivala Thurman a hned si řekl o odvetu.

Autor: