130 let
Oscar Pistorius

Oscar Pistorius | foto: Reuters

Nike couvá ze smlouvy, distancuje se od Pistoriuse

Sport
  •   12:04
PRAHA - Firma Nike reálně uvažuje o rozvázání smlouvy s atletem Oscarem Pistoriusem, který čelí obvinění z vraždy své přítelkyně. Informaci přinesl server BBC.

"Jsem kulkou v hlavni," stálo na reklamním sloganu oděvní společnosti. Při okolnostech tragické události to zní jako hloupý vtip. Pistorius totiž 14. února třemi ranami ze střelné zbraně ukončil život své partnerky, o čtyři roky starší modelky Reevy Steenkampové.

Oscar Pistorius v reklamě Nike – Jsem projektil

Americká firma Nike nejprve oznámila svůj úmysl činit závěry o případném rozvázání spolupráce s Pistoriusem až po konci soudního procesu, ovšem ten zřejmě přehodnotila. Budoucí spojení značky s handicapovaným atletem, který závodí se speciálními protézami i mezi zdravými, svým vyjádřením již nyní zpochybnila...

Firma účinnost smlouvy se sportovcem, s nímž uzavřela dohodu za dva miliony dolarů, sice nezrušila, ale pozastavila ji. "Věříme, že si Oscar zaslouží čas. Měl by mít řádný proces. My budeme celou situaci bedlivě sledovat," sdělila.

Expert ze společnosti zabývající se sportovním marketingem John Taylor se domnívá, že by Nike měla od smlouvy odstoupit hned: "I kdyby byl Pistorius shledán nevinným, je už 'poškozeným zbožím'. Nelze čekat, až skončí soud. Je třeba jednat rychle a distancovat se od něj. Není to jako když krysy opouštějí potápějící se loď, je to rozumná věc."

ČTĚTE TAKÉ

Ředitelé sportovních agentur se shodují. "Tady jde o lidský život. Neexistuje cesta zpátky. Proto se to nedá srovnávat s Tigerem Woodsem či Lancem Armstrongem," připomněl Nigel Currie z marketingové společnosti Brand Rapport předchozí kampaně Nike s dalšími dvěma sportovci. Zatímco na Woodse byly provaleny nemanželské poměry s desítkami milenek, kariéru Armstronga znehodnotila dopingová aféra.

Reklamy s Pistoriusem již někteří sponzoři stáhli. "Z úcty a soucitu k pozůstalým svou kampaň končíme," oznámila prostřednictvím sociální sítě Twitter jihoafrická placená televize M-Net Movies.

Autor: Vojtěch Lhota