Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Otazníky pro kapitána Pálu. Jak se s týmem popasuje v baráži?

Sport

  8:00
Ostrava / Praha - Byl to pro nehrajícího kapitána českého fedcupového týmu Petra Pálu těžký týden. V moravskoslezské metropoli hledal ideální recept na překonání extrémně silných Rumunek v 1. kole letošního týmového tenisového klání.

Nešťastná Kateřina Siniaková. foto: ČTK

Hledání to bylo náročné. Česká jednička Karolína Plíšková měla s tou soupeřovou, Simonou Halepovou, hodně špatnou zápasovou bilanci (2:6). Ne nadarmo ji rumunští novináři po nedělní dvouhře, kterou prohrála, tlačili do odpovědi, zda ze své kamarádky a rivalky v jedné osobě už nemá tak trochu komplex. 

Kateřina Siniaková se dosud letos nepotkala se zápasovou formou, Markétu Vondroušovou zase trápí zranění, Barbora Krejčíková dosud ve Fed Cupu nenastoupila, byť se Siniakovou tvoří nejlepší deblový pár světa.

Přesto víkendovou bitvu obou zemí v našlapané Ostravar Areně rozhodly ve prospěch hostů maličkosti.

Fed Cup ČR vs. Rumunsko: rumunští fanoušci.
Fed Cup ČR vs. Rumunsko: smutná Barbora Krejčíková.

V rozhodující čtyřhře třeba skutečnost, že Siniaková s Krejčíkovou nevyhrály první sadu, v níž byly lepší, jednoznačněji. Že v obou případech, co soupeřkám sebraly servis, o něj okamžitě zase přišly. Že ve druhé i třetí sadě neustále dotahovaly, a když se jim to povedlo, neměly síly na potvrzení srovnání stavu a opět poslaly Rumunky na koně.

„Nejde vyhrávat donekonečna. Několikrát v minulosti nám to vyšlo, měli jsme o trochu více štěstí, jednou to přijít muselo,“ pronesl krátce před nedělní půlnocí Pála. Viditelně unavený, přesto zase ne tolik zklamaný.

Obě uplakané bojovnice ještě před dalším povídáním několikrát utěšil, před novináři se je snažil povzbuzovat. Už byl smířený s tím, že v dubnu jej bude čekat baráž se soupeřem, kterého se dozví v úterý. Byť budou žebříčkově suverénní Češky nasazené, ani v prolínací soutěži je nečekají snadné soupeřky: našlapané Lotyšky, mladé Kanaďanky, nepříjemné Španělky či silné Švýcarky.

Už v tu chvíli přemýšlel, co dál. Moc dobře ví, že ať dostane kohokoliv z této čtveřice, budou Češky (i když kdo ví, v jakém složení) opět favoritkami a že jeho svěřenkyně budou pod tlakem očekávání. Šest vítězných vavřínů od roku 2011 k tomu jednoduše zavazuje.

Siniaková hrála až na hranici sebeobětování, ale ani to nestačilo.

A právě v tomto ohledu se nakonec může ukázat víkendová ostravská mise jako nesmírně důležitá. Bude to znít jako klišé, ale v tak silně individualistickém sportu, jakým tenis je, jsou boje ve Fed Cupu pro hráčky jiné. Musí si na ně zvyknout. Třeba i grandslamová deblová šampionka Krejčíková.

Psychická odolnost bude třeba i proto, že v tu chvíli ještě nebude jasno, zda v příštím roce nebude ve Fed Cupu už šestnáct týmů a jakým formátem se bude hrát. O tom se totiž rozhodne až v létě.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!