Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pelta u soudu vtipkoval a předváděl čápa. Ministerstvo školství žádá v kauze dotací odškodné 1,1 miliardy

Sport

  10:52aktualizováno  15:01
Praha - Ministerstvo školství (MŠMT) požaduje v kauze údajné manipulace sportovních dotací náhradu škody 1,116 miliardy korun. V úterý zahájeném hlavním líčení to uvedla zmocněnkyně úřadu. Český olympijský výbor ani Česká obec sokolská, kteří v trestním řízení také figurují jako poškození, se žádné náhrady nedomáhají. Soud začal vyslýchat obžalované, někdejší ředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza vinu odmítl.

V případu čelí obžalobě pět lidí a dva spolky. Konkrétně je to kromě Břízy někdejší náměstkyně MŠMT Simona Kratochvílová, Fotbalová asociace ČR (FAČR) a její bývalý předseda Miroslav Pelta, Česká unie sportu (ČUS) a její šéf Miroslav Jansta a generální sekretář ČUS Jan Boháč.

Právě Pelta měl před jednáním dobrou náladu, na chodbě před soudní síní imitoval čápa, což asi měla být narážka na jeho dlouholetou přezdívku „Velkej čáp“.

Miroslav Pelta u soudu předváděl čápa
Miroslav Pelta u soudu

Kratochvílová v úterý k pražskému městskému soudu stejně jako v pondělí nedorazila, tentokrát ale soudu vzkázala, že souhlasí s jednáním bez její přítomnosti. Soudkyně tak mohla dát pokyn k přečtení obžaloby, které státnímu zástupci Ondřeji Trčkovi zabralo přes hodinu.

Pelta s Janstou kvůli dotacím před soudem. ČUS se chce hájit, jednání bylo ale odročeno

Trčka popsal, jak mělo podle něj k ovlivňování rozdělení peněz docházet. Středobodem celého schématu měla být bývalá náměstkyně pro řízení sekce sportu Simona Kratochvílová, která se v úterý do jednací síně nedostavila ze zdravotních důvodů.

Kratochvílová měla před čtyřmi lety na starost vyhlášení dotačních programů pro sport pro roky 2017 až 2019. Už při formulaci jejich podmínek však měla být v úzkém kontaktu s dlouholetým fotbalovým bossem Miroslavem Peltou, který ještě tehdy Fotbalovou asociaci řídil. Podle Trčky měli Pelta a Kratochvílová milenecký vztah, scházet se měli v bytě fotbalové asociace na Senovážném náměstí v Praze.

O výši poskytnutých dotací měla rozhodovat expertní komise ministerstva. Její závěry měla následně tehdejší náměstkyně fotbalovému funkcionáři s předstihem sdělit. A ten se údajně začal činit. Zkontaktoval prý kvůli tomu tehdejšího vedoucího odboru sportu MŠMT a dalšího obžalovaného Zdeňka Břízu. Ten měl podle obžaloby „rozdělovat peníze na pokyn Miroslava Pelty“. Výsledkem bylo navýšení dotací fotbalistům o téměř dvacet milionů. Pelty se následně Kratochvílová měla ptát, zda je taková částka v pořádku. Fotbalový boss prý výsledek posvětil.

Miliarda na pomoc sportovním organizacím. ‚Dostat by se mělo na všechny,‘ slíbil Hnilička

Za to se Simoně Kratochvílové mělo od Pelty dostat patřičného díku. Podle Trčky totiž od Pelty přijala poukaz na dovolenou ve výši 200 tisíc korun od cestovní kanceláře Alexandria, která měla s fotbalovou asociací sponzorskou smlouvu. V březnu 2017 díky vycestovala náměstkyně resortu školství na Seychely. Přídavkem měla dostat k volnému užívání právě „konspirační byt“ na Senovážném náměstí, za nějž platil podle obžaloby Pelta z vlastních prostředků.

Další větev případu se týká dalšího významného sportovního funkcionáře Miroslava Jansty, který je předsedou České unie sportu (ČUS). Jeho napojení na nervovou soustavu dotačního systému mělo taktéž probíhat přes Kratochvílovou. Ze své kmenové organizace měl mít ale posilu v postavě generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Ten byl totiž zároveň členem expertní komise ministerstva, která měla na přerozdělování zásadní podíl.

Podle obžaloby měl Jansta náměstkyni přesvědčovat, aby se Boháč na rozdělování peněz podílel, ačkoliv byl v přímém střetu zájmů. Boháč navíc podle Trčky Janstu informoval o dění na zasedání komise i přes fakt, že byl vázán mlčenlivostí. Ten měl svého kolegu ze Sportovní unie údajně instruovat, aby z požadovaných částek neustupoval.

Fotbalisté TJ Osvětimany se podívali na Euro za peníze asociace. Pozval je Mynář, Pelta to zařídil

ČUS měla totiž podle původního návrhu komise obdržet 48 milionů korun. To se podle obžaloby Janstovi nelíbilo, který měl argumentovat velikostí a důležitostí ČUS pro český sport. Přesvědčil prý proto Kratochvílovou, aby byla dotace jeho organizaci navýšena o 11,5 milionu korun na úkor Českého olympijského svazu a Sokola. Ani jedna z organizací si před soudem dnes škodu nenárokovala.

Bříza: Obžaloba nehraje fair play

Jako prvního pak začal soud vyslýchat Břízu, který obžalobu odmítl. „Cítím se nevinen. Obžaloba nepochopila dotační programy vypisované ministerstvem školství a pokusím se to tady dokázat,“ prohlásil. Státní zástupce podle Břízy nevzal v potaz důkazy svědčící o jeho nevině. „V obžalobě je spousta chyb a vad. Řadu let jsem pracoval jako státní úředník a mám na to oko,“ řekl.

„Dostal jsem dvakrát cenu fair play - poprvé jako hráč, podruhé jako funkcionář,“ podotkl bývalý vrcholový basketbalista s tím, že se snažil hrát fair play i v tomto procesu a například neposkytovat předem rozhovory médiím. Obžaloba ale podle něj fair play nehraje a nepostupuje nestranně.

Že Bříza vyčítá obžalobě nepochopení dotačních programů MŠMT je paradoxní hlavně proto, že je to právě resort školství, který si v celém procesu nárokuje škodu ve výši 1,116 miliardy korun.

Obžaloba má tři části, ve všech figuruje Kratochvílová. Bývalá náměstkyně měla podle státního zástupce milenecký poměr s Peltou a prozrazovala mu zákulisní informace z rozdělování sportovních dotací, které bylo v její gesci. Peltově fotbalové asociaci pak v únoru 2017 údajně na úkor dalších žadatelů o dotace zajistila za pomoci Břízy navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun.

S Peltou se údajně také domluvila na tom, kterým dalším 21 konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu Podpora materiálně technické základny sportu. Nezákonně tím podle obžaloby ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu.

Kratochvílová s Břízou a Boháčem pak při rozdílení dotací údajně zjednali na základě požadavku Jansty výhodnější podmínky i pro ČUS, která podle státního zástupce dostala navíc 11,5 milionu korun na úkor Českého olympijského výboru a České obce sokolské.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!