Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Češky jsou počtvrté za pět let ve finále Fed Cupu, postup stvrdila Kvitová

B. J. King Cup

  12:00aktualizováno  17:19
OSTRAVA - České tenistky počtvrté v posledních pěti letech postoupily do finále Fed Cupu. Svou ohromující nadvládu potvrdily o víkendu v Ostravě, kde zdolaly Francii. Třetí bod získala v neděli světová čtyřka Petra Kvitová, která porazila Caroline Garciaovou 6:4, 6:4 a úspěšně se vrátila na kurty po měsíčních prázdninách.

Radost Petry Kvitové po postupu do finále. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Obhákyně titulu se ve finále střetnout s Ruskem, jež v v Soči zdolalo 3:2 na zápasy Německo. Hrát se bude 14. a 15. listopadu v ČR.

Kvitová do souboje týmových jedniček vstoupila soustředěně. Její výkon oproti sobotě aspoň o jednu úroveň stoupl. Jistě, napáchala pár lehčích chyb, nicméně častěji sázela své klasické ploché rány k lajnám. Párkrát si přiběhla pro zakončení k síti. Slušně servírovala. Její trenér David Kotyza na lavičce několikrát obdivně zatleskal.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Garciaová v sobotu skvěle začala proti Šafářové, ale nevyužila pět mečbolů a prohrála. Kvitové podlehla i ve druhé partii.

„Vím, že výborně podává, hala jí může hodně vyhovovat. Hraje rychle, snaží se do toho chodit,“ popsala Kvitová své vzpomínky na první vzájemný zápas ve Wu-chanu.

Právě ona však byla na zeleném dvorci v ČEZ Areně tou agresivnější. Záhy Francouzku brejkla. A jakmile zaváhala a nechala soupeřku vyrovnat na 3:3, opět se utrhla na 5:3. Po chvíli využila třetí setbol.

Druhou sadu rozjela Kvitová ještě rázněji. Vedla 5:1, trefovala čáry a o čtyři roky mladší stoupající hvězdička Garciaová se jen nevěřícně usmívala, když „jestřábí oko“ ukazovalo, kam míček dopadl.

Francouzská tenistka Caroline Garciaová.
Petr Pála hovoří s tenistkou Petrou Kvitovou.

Jenže Francouzka, na prahu porážky náhle uvolněná, se ještě vzepjala a snížila na 5:4.

Nicméně levoruká ranařka z Fulneku navzdory určité nerozehranosti potvrdila, že ve Fed Cupu takřka nikdy nezklame. Při mečbolu forhendem prohodila sokyni a po 93 minutách poslouchala aplaus publika a přijímala blahopřání.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Ostravě (hala, tvrdý povrch)

Česko - Francie 3:0 po třetí dvouhře

Kvitová - Garciaová 6:4, 6:4
Strýcová, Šafářová - Mladenovicová, Parmentierová 6:0, 3:6, 8:10

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!