Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pilot zříceného vrtulníku riskoval. A Bryantova vdova podala žalobu

Smuteční řeč pronesla i Vanessa Bryant, vdova po zesnulém basketbalistovi. foto: Reuters

LOS ANGELES / PRAHA - Tragická nehoda vrtulníku, při níž na konci ledna zahynul basketbalista Kobe Bryant s třináctiletou dcerou Giannou a dalších sedm osob, bude mít právní dohru. Vdova po Bryantovi Vanessa totiž podala žalobu proti majiteli stroje, který se zřítil v neděli 26. ledna u městečka Calabasas kousek od Los Angeles. Jedenačtyřicetiletý Bryant cestoval spolu s ostatními na basketbalový zápas své dcery, jejíž tým trénoval.
  7:06

„Došlo k porušení povinností a k nedbalosti obžalovaných Island Express Helicopters, které následně způsobily úmrtí Kobeho Bryanta a dalších členů posádky. K nehodě došlo v přímém důsledku nedbalosti ze strany pilota Aryho Zobayana, za niž je obžalovaná společnost zodpovědná,“ stojí v žalobě.

Podle zpráv deníku Los Angeles Times byl pilot, kterého dlouhodobě využíval kromě Bryanta i další hvězdný basketbalista Kawhi Leonard, několikrát v minulosti trestán za létání ve špatné viditelnosti.

V roce 2015 dokonce obdržel krátkodobý zákaz létání. Podobného prohřešku se měl dopustit také při svém posledním letu, když zažádal řízení letového provozu o speciální povolení pro průlet ve špatně viditelné oblasti, a následně v husté mlze narazil do svahu. Konkrétní příčiny nehody však dosud nebyly oficiálně oznámeny a vyšetřování stále probíhá. Podle USA Today došli odborníci dosud pouze k závěru, že motor neměl před havárií technické problémy.

Místo nehody vrtulníku, na jehož palubě byl Kobe Bryant i jeho dcera Gianna.

Vanesse Bryantové, jíž zůstaly ještě tři dcery mezi 17 lety a sedmi měsíci, se nelíbí ani fakt, že stroj neměl doporučený ochranný systém na rozpoznávání terénu, který teoreticky mohl nehodě zabránit.

Úřad pro leteckou bezpečnost však implementaci systémů pouze doporučil a je na provozovatelích vrtulníků, jestli se tím budou řídit.

I tak se Island Express může dostat do velkých potíží. K žalobě se totiž připojili i pozůstalí po ostatních obětech, a soud tak může „přiklepnout“ Bryantové a dalším odškodné až v hodnotě několika milionů dolarů.

K oznámení od právníků vdovy po basketbalové legendě došlo v den posledního rozloučení s basketbalistou, které proběhlo symbolicky v 24. února (Bryant na dresu nosil číslo 24, jeho dcera pak číslo 2). Na to přišlo do haly Staples Center, kde Kobe odehrál většinu zápasů své dvacetileté kariéry v dresu Los Angeles Lakers, dvacet tisíc diváků a o vstupenky se losovalo ve speciální loterii.

Zničený LeBron James před zápasem Lakers řekl pár slov k uctění památky svého nedávno zesnulého kamaráda Kobeho Bryanta

Basketbalista s dcerou byli již o pár dní dříve pochováni na hřbitově v Orange Country kousek od rodinného sídla, a to pouze v přítomnosti rodiny.

Ve Staples Center měla Bryantová první veřejné vystoupení od tragické nehody a pronesla emotivní projev jak o své dceři, tak o manželovi.

„Bůh věděl, že jeden bez druhého by nemohli dlouho žít, proto si je k sobě vzal oba. Lásko, postarej se o naši Gigi,“ poprosila zesnulého manžela do nebe.

Autor: