Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Plíšková přišla o šanci být světovou jedničkou, Kvitová postoupila do čtvrtfinále

Sport

  15:30aktualizováno  16:02
Wu-chan - Dvojnásobná vítězka Petra Kvitová si na oblíbeném turnaji ve Wu-chanu zahraje čtvrtfinále, naopak světová dvojka Karolína Plíšková vypadla po překvapivě jednoznačné porážce s ukrajinskou tenistkou Dajanou Jastremskou a přišla o šanci stát se v pondělí světovou jedničkou. Právě s Jastremskou se Kvitová utká ve čtvrtek.

Karolína Plíšková. foto: Reuters

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová, jež ve Wu-chanu přebírala trofej pro šampionku v letech 2014 a 2016, dnes poprvé porazila Sloane Stephensovou. Obě předchozí prohry od šampionky US Open z roku 2017 utrpěla na tvrdém povrchu a právě předloni, dnes však Američance nenabídla jediný brejkbol a zápasu dominovala i díky šesti esům. Vyhrála za hodinu a čtvrt dvakrát 6:3.

„Sloane se výborně pohybuje a dvakrát jsem s ní předtím prohrála, takže nebylo snadné s ní hrát. Snažila jsem se hrát útočně, hodně tvrdě, aby neměla čas na údery, což byl klíč k výhře,“ řekla Kvitová na kurtu. „Chodila jsem víc do kurtu, aby se nehrály dlouhé výměny, což jí vyhovuje. Jsem na sebe dnes pyšná.“

České čtvrtfinále se ale v Číně neuskuteční. Sedmadvacetiletá Plíšková na úvod ve Wu-chanu porazila osmnáctiletou Američanku Amandu Anisimovovou, ale proti další teenagerce, o rok starší Jastremské, dnes byla prakticky bez šance. Sedmadvacátá hráčka žebříčku zasypávala českou favoritku tvrdými a přesnými údery od základní čáry, pomohla si šesti esy, odvrátila oba brejkboly a slavila postup za 66 minut.

Karolína Plíšková.
Karolína Plíšková postoupila do finále v Eastbourne.

Lounská rodačka tak nenavázala na třísetovou výhru nad Jastremskou z květnového antukového turnaje v Madridu a na WTA Tour prohrála po pěti zápasech, během nichž získala titul před dvěma týdny v Čeng-čou.

Plíšková nevyužila šanci sesadit ve Wu-chanu z pozice světové jedničky Australanku Ashleigh Bartyovou. Letošní vítězka Roland Garros postoupila do čtvrtfinále díky výhře 6:3, 7:5 nad Američankou Sofií Keninovou, šampionkou z turnaje v Kuang-čou z minulého týdne. Plíšková k posunu do čela žebříčku potřebovala projít alespoň do semifinále a skončit lépe než Bartyová.

S turnajem se už ve 3. kole rozloučila wimbledonská vítězka Simona Halepová. Přemožitelka Barbory Strýcové z druhého kola vzdala za stavu 4:5 zápas Jeleně Rybakinové kvůli zranění v dolní části zad. „Ucítila jsem při bekhendu prudkou bolest. Myslím, že je to spíš svalové, ale ještě to nevím jistě,“ uvedla na tiskové konferenci Rumunka, jež měla v závěru minulého roku vyhřezlou ploténku. „Myslím, že teď je to něco jiného, ale je to ve stejné oblasti,“ dodala Halepová.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...