Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pohřeb atletické legendy Zátopkové bude v pátek v komorním duchu

Dana Zátopková foto:  Michal Sváček, MAFRA

Praha - Pohřeb olympijské vítězky v hodu oštěpem Dany Zátopkové bude v pátek 20. března od 15:30 v komorním duchu. Přímým přenosem ho bude přenášet Česká televize na kanále ČT sport. Jinak místo posledního rozloučení zůstane tajné, aby se vzhledem k šíření koronaviru na místě neshromažďovala veřejnost. Veřejné akce se uskuteční později. Zátopková zemřela v pátek 13. března ve věku 97 let.
  13:23

Obřadu se na místě zúčastní jen velmi omezený počet hostů. Legendární atletce na poslední cestu zahraje umělecký soubor Ondráš, jak si přála. Na místě nebude kondolenční kniha a na obřad nebudou mít přístup ani novináři.

Zvláštní opatření si vynutila aktuální situace v Česku. „Za běžných okolností bychom si samozřejmě přáli, aby se s paní Danou mohli rozloučit všichni, kdo jí chtějí vzdát hold. Za současné situace jsme však se vší zodpovědností a zároveň s respektem k jejím přáním o podobě pohřbu přistoupili pouze k malému obřadu,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Dana Zátopková
Dana Zátopková

Další akce by měly následovat, až epidemie koronaviru v Česku opadne. „Dana si přála zádušní mši, která bude celebrována, až pomine tahle situace. V září, kdy se každoročně koná běh rodným krajem Emila Zátopka, by pak mělo dojít k uložení Daniných ostatků na hřbitově Valašský Slavín v Rožnově pod Radhoštěm vedle jejího manžela. Věřím, že to už budeme moci nachystat akci za přítomnosti mnoha Daniných přátel i lidí, kteří jí dlouhodobě pomáhali. S cimbálovou muzikou a s dobrou náladou - tak, jak si to přála,“ plánoval Oldřich Svojanovský, předseda Českého klubu olympioniků.

Zátopková vedle zlaté medaile z Helsinek 1952 získala i olympijské stříbro o osm let později v Římě. Mnohonásobná česká šampionka se dvakrát stala mistryní Evropy (1954 a 1958) a v roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord.

U sportu zůstala i po konci kariéry v roce 1962. Pracovala jako trenérka, v letech 1960-1972 byla členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace. V roce 1998 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala Medaili Za Zásluhy. Manžela Emila přežila o téměř dvacet let. Oba se narodili 19. září 1922 a ve stejný den se také stali v Helsinkách olympijskými vítězi.

Autor: