Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šance proti Austrálii? Stát se může cokoliv, říká šéf českého basketbalu Jansta

Ondřej Balvín slaví jeden ze svých bodů v zápase s Tureckem. foto: Reuters

Doporučujeme
PRAHA - Čeští basketbalisté budou ve středu od 15.00 na mistrovství světa v Číně bojovat proti Austrálii o největší úspěch v dějinách. Pokud by postoupili do semifinále, překonali by historické umístění z roku 1970, kdy tehdejší československá reprezentace skončila šestá. „Věřím, že zabojujeme a pokusíme se postoupit,“ říká šéf českého basketbalu Miroslav Jansta.
  12:16

Ve hře bude i přímý postup na olympijské hry do Tokia. Pokud Francie v prvním odpoledním utkání nezaskočí favorizované Američany, znamenala by česká výhra zároveň účast na olympijském turnaji.

Miroslav Jansta.

„Často slýchávám, že basketbalové tažení českých hráčů na mistrovství světa je pohádkou. Tak to ale není – je to skutečnost, která se začala rýsovat v přípravných zápasech. Důležitá byla pro nás prohra s Německem, kdy jsme špatně bránili. Hráči a trenéři si uvědomili chyby týmu. Když jsme prohráli v přípravě s Litvou nešťastně o tři body, tak jsem si říkal, že tým je velmi kvalitní. I bez Jana Veselého je schopný se rvát o skvělé výsledky,“ říká Miroslav Jansta, šéf českého basketbalu.

online reportáž z utkání čr - austrálie sledujte zde

Austrálie má na MS s průměrem 91,6 bodu na zápas třetí nejlepší útok. Hlavními střeleckými tahouny jsou Patty Mills ze San Antonia, Aron Baynes z Bostonu a Joe Ingles z Utahu. V NBA hrají také Andrew Bogut v Golden State, Mitch Creek v Brooklynu a Matthews Dellavedova v Clevelandu. 

„Věřím, že proti Austrálii zabojujeme a pokusíme se postoupit mezi nejlepší čtyři týmy. Stát se může cokoliv. To, že nastoupí také Schilb, je důkazem toho, jak velké srdce má! Jsem nyní sice v České republice, ale pokud postoupíme mezi nejlepší čtyřku, ihned do Číny opět poletím,“ slibuje Jansta.

Lavička českých basketbalistů v zápase s Brazílií.
Leandrinho Barbosa zakončuje přes Patrika Audu.

Reprezentanti se chystají na souboj s týmem, který v přípravě doma porazil basketbalisty USA a na šampionátu ještě neprohrál. S Australany se Češi utkali dosud třikrát a ani jednou neuspěli.

„České volejbalisty čeká v tomto týdnu mistrovství Evropy, a právě tažení našich basketbalistů je pro nás inspirací. Bereme to jako dodatečnou pozitivní motivaci k tomu, aby také nám vyšel důležitý šampionát. Tohle je úžasný úspěch, ze kterého bude profitovat celý český sport. Když mám čas, tak basketbalové zápasy sleduji,“ tvrdí Marek Pakosta, předseda Českého volejbalu.

Anketa

Postoupí čeští basketbalisté do semifinále MS?

ANO 53
NE 49
Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha