130 let
Heninová na kurtu.

Heninová na kurtu. | foto: AFP

Potvrzeno: Po Clijstersové oznámila comeback také její krajanka Heninová

Sport
  •   19:12aktualizováno  19:55
BRUSEL - Bývalá světová jednička Justine Heninová z Belgie dnes oznámila, že se vrací k tenisu. Vítězka sedmi grandslamových turnajů ukončila nečekaně kariéru v 25 letech loni v květnu, kdy vévodila žebříčku WTA.

Sedmadvacetiletá Heninová ohlásila svůj návrat, o němž se několik týdnů spekulovalo, v živém vysílání televizní stanice VTM. Hlavním důvodem comebacku je fakt, že jí tenis mimořádně chyběl. "Ten oheň ve mně zase hoří. Chci se v lednu vrátit," řekla.

Dnešní oznámení přišlo týden poté, co se povedl fenomenální comeback jiné belgické světové jedničce Kim Clijstersové. Ta chyběla na okruhu více než dva roky a už na svém třetím turnaji po návratu, jímž bylo grandslamové US Open, slavila vítězství. "Podvědomě to mohlo mít nějaký vliv. Ale zcela jistě to nebyl ten hlavní důvod," řekla Heninová k návratu Clijstersové.

Před plným zapojením do soutěžního tenisu od příští sezony plánuje Heninová odehrát exhibiční turnaje v belgickém Charleroi a v Dubaji. "Za posledních 15 měsíců se mi podařilo dobít baterie a pomohlo mi to i psychicky," řekla ke své pauze.

Během své kariéry vyhrála rodačka z Lutychu 41 profesionálních turnajů, získala zlatou olympijskou medaili a na prémiích si vydělala přes 20 milionů dolarů. S tenisem Heninová skončila krátce před svým oblíbeným Roland Garros jako první úřadující světová jednička v historii.

Kdo je Justine Heninová

Datum a místo narození: 1. června 1982 v Lutychu
Státní příslušnost: Belgie
Výška a váha: 167 cm, 57 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA - dvouhra: -
Aktuální pořadí na žebříčku WTA - čtyřhra: -
Nejlepší umístění na žebříčku WTA - dvouhra: 1. místo (poprvé říjen 2003, naposledy květen 2008, dohromady 117 týdnů)
Nejlepší umístění na žebříčku WTA - čtyřhra: 23. místo (leden 2002).
Největší úspěchy: 4x vítězka French Open (2003, 2005-07), 2x US Open (2003, 2007), Australian Open (2004); vítězka dvouhry na OH (Atény 2004), 2x Turnaje mistryň (2006-07), Fed Cupu 2001; celkem vyhrála 41 turnajů na okruhu WTA ve dvouhře a dva ve čtyřhře.
Rodina: otec Jose byl poštovním úředníkem, matka Francoise Rosiere zemřela, když bylo Justine 12 let; má sourozence Thomase, Davida a Sarah, jejich nejstarší sestra zemřela při autonehodě ještě předtím, než se Justine narodila; se svou rodinou se před lety nepohodla, vztah se začal měnit po vážné autonehodě nejstaršího bratra a při French Open 2007 byli ostatní sourozenci poprvé osobně v hledišti přítomni jejímu profesionálnímu zápasu.
Ostatní: s celou rodinou se ve dvou letech přestěhovala do Rochefortu, kde začala hrát tenis; původem je Valonka, zatímco její tenisová souputnice Kim Clijstersová je Vlámka; obě belgické tenistky jsou ve své zemi velmi populární, velké kamarádky sice nejsou, ale respektují se; jejich vzájemná bilance na okruhu WTA je vyrovnaná (10:10), Heninová Clijstersovou porazila ještě na dvou turnajích nižší kategorie ITF v letech 1998 a 1999; v roce 2007 otevřela jednu tenisovou akademii se svým koučem Carlosem Rodriguezem a druhou vlastní - pod názvem Club Justine N1 (ve francouzštině má zkratka N1 téměř totožnou výslovnost jako jméno Henin); fanoušci jí přezdívají Juju.

Autor: ČTK