Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Prague Open se chystá na příjezd tenistek. Rezervovaný mají celý hotel, čekají je přísná opatření

Charitativní turnaj družstev žen Tipsport Elite Trophy, 15. června 2020 v Praze. Karolína Plíšková v utkání proti Barboře Strýcové. foto: ČTK

Praha - Pohyb jen mezi hotelem a kurty, testy na koronavirus po příjezdu či každodenní měření teploty. To vše čeká tenistky na nadcházejícím Prague Open. Turnaj v Praze na antuce v areálu pražské Sparty je druhý v pořadí po restartu sezony a vedení WTA Tour nastavilo pro hráčky i pořadatele přísná bezpečnostní opatření.
  16:34

„Je to precizní a striktní a chceme to po všech, protože když bude někdo vybočovat, celý systém opatření by nefungoval. Hráčky jsou profesionálky, nestěžují si a je vidět, že se těší do hry,“ řekl novinářům prostřednictvím video konference ředitel turnaje David Trunda.

Manuál WTA má jasná pravidla. Každá hráčka může mít jen jednoho člena doprovodu, kromě zápasů, tréninků, cvičení a stravování je povinnost nosit roušky a nedoporučuje se chodit mimo vymezené prostory (tenisový areál a hotel).

Charitativní turnaj družstev žen Tipsport Elite Trophy, 15. června 2020 v...
Charitativní turnaj družstev žen Tipsport Elite Trophy, 15. června 2020 v...

Proto mají organizátoři turnaje vyblokovaný celý hotel Vienna House Diplomat v Praze. „Osm pater, v jednom jsou tenistky, v dalším zástupci WTA, v jiném třeba řidiči a v dalším zdravotníci - lékař, maséři a fyzioterapeuti,“ popsal Trunda. V hotelu bydlí i některé z českých tenistek, hráčky žijící v Praze ale můžou zůstat doma.

Z hotelu trvá cesta do Stromovky čtvrt hodiny a auta s hráčkami budou zajíždět rovnou do tenisového klubu, který je jinak pro veřejnost uzavřen. Na turnaj je připraveno pět set ručníků a v té souvislosti na kurtech nově v rozích háčky. „Dezinfekční četa bude po každém utkání před tím dalším kurt a lavičky dezinfikovat,“ uvedl Trunda a dodal, že i ledničky s pitím u kurtů se po každém zápasu budou měnit a čistit.

Každému se změří v areálu teplota při příjezdu a odjezdu. Hráčky mají údajně v mobilu i speciální aplikaci od WTA, kam se informace zaznamenávají.

„Věřím, že jsme dobře připraveni, a i když se situace mění každou chvíli, tak to bude stát za to,“ řekl Trunda. Náklady, které vzhledem k opatřením akci prodražují, zatím nechtěl vyčíslit. „Odhad máme, ale řekneme si po turnaji.“

Hrát se začne v sobotu, kdy je na programu kvalifikace, hlavní soutěž se rozběhne v pondělí. Diváci mají přístup do hlediště zakázán a výkony českých hráček například včetně Markéty Vondroušové či hvězdné Rumunky Simony Halepové uvidí v televizi.

Pokud by některá z hráček měla pozitivní test na covid-19, turnaj by to podobně jako ten v Palermu nemělo ohrozit. Akce skončí jen pro infikovanou osobu. „Všechno je nastaveno tak, aby turnaj mohl dál pokračovat,“ potvrdil Trunda.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...