130 let

Šárka Sudová má k úsměvu důvod, po zranění se opět vrací do SP. | foto: ČTK

Razým dostal po životním úspěchu sladkou odměnu

Sport
  •   19:49
LIBEREC - Znají se už zhruba rok, ale polibky za úspěchy od třiadvacetileté Šárky Sudové dostává o půl roku mladší Aleš Razým teprve asi šest měsíců. Dnešní pusa na mistrovství světa v Liberci byla pro běžce na lyžích obzvlášť sladká. Od sestry vicemistryně světa v jízdě v boulích Nikoly Sudové, která v této akrobatické disciplíně také závodí, ji dostal za nečekané šesté místo ve sprintu volnou technikou.

Po Razýmově životním závodu se viděli jen chvilku. "Protáhla se sem, neměla akreditaci, musela rychle pryč," řekl sprinter v zóně vyhrazené pro kontakt závodníků s novináři.

Znají se z Harrachova, kde Razým často trénuje. Sudovi tam mají chalupu, ale Razým tam ještě nebyl. "Kdybych nejel na Tour de ski, tak bych tam na Silvestra asi skončil," uvedl. Jiskra mezi mladými lyžaři přeskočila na soustředění. Poprvé se ale viděli ještě asi o půl roku dříve na bowlingu v Harrachově. "Já ji v té době moc neznal, ani jsem se moc nevyjadřoval. Ptala se mě pak, když už jsem spolu chodili, jestli jsem byl ten u okna," vzpomínal v rozhovoru Razým.

Sám je mistr běžek, jeho přítelkyně ovládá sjezdovky, jízdu v boulích a skoky. "Byli jsme v létě ve Štítech na můstku, měli z nás dobrý den, když jsem tam nastoupil na běžkách," řekl s úsměvem. Na salto vzad si netroufl, ale helikoptéru po vzoru sester Sudových zkusil. "Vždycky se zakloním a letím na záda." Jízdu v boulích prý raději zkoušet nebude. "Ale asi bych to na sjezdovkách sjel," mínil. Svou přítelkyni na běžky přemlouvat nebude. "Když se o tom bavíme, tak se akorát směje. Ale nemáme moc času, navíc ještě spolu chodit na běžky," řekl. Za půl roku, co jsou spolu, se zatím moc neviděli. "Já byl čtyři měsíce pryč," uvedl Razým.

Sudová s Razýmem nejsou první lyžařský pár v Česku. Lukáš Bauer si vzal bývalou běžkyni na lyžích Kateřinu Balatkovou, spolu žijí také například běžkyně na lyžích Kamila Rajdlová a David Jiroutek, nyní trenér skokanů na lyžích.

Autor: ČTK