Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mlátili mě a řezali bruslemi, popsala drsné praktiky čínských trenérů mladá krasobruslařka

Sport

  5:00
Peking/Praha - Násilí trenérů na své svěřenkyně je velmi ožehavým tématem, které se stále nepodařilo v moderní společnosti úplně vymýtit. Dalším případem je krasobruslařka Jessica Shuran Yuová. Devatenáctiletá závodnice se na základě shlédnutí filmu Atletka A, jenž se věnuje výpovědím amerických gymnastek, které zneužíval týmový lékař, rozhodla promluvit.

Devatenáctiletá krasobruslařka Jessica Shuran Yu. foto: instagram- Jessica Shuran Yu

Jessica Shuran Yuová se sice narodila v Číně, svou reprezentační kariéru ale zasvětila Singapuru, kde dostala šanci zúčastnit se většího množství závodů.

A také normálního přístupu od trenérů.

Devatenáctiletá krasobruslařka zveřejnila, že od svých jedenácti let byla opakovaně fyzicky napadána svými trenéry, ti ji například ubližovali čepelemi bruslí, jimiž ji řezali do holeně. Po jednom z nepovedených tréninků byla navíc Yuová vyhozena z auta a zbita na zemi.

„Šikana začala zhruba v jedenácti letech. Po jakékoliv chybě jsem musela natáhnout ruku a dostala jsem do ní ránu kdejakým předmětem. Ve zvláště nepovedených trénincích jsem dostala více jak desetkrát za sebou, dokud mi nezačala téct krev,“ promluvila Yuová o nepříjemných zážitcích z minulosti na svém instagramovém účtu.

Devatenáctiletá krasobruslařka Jessica Shuran Yu.
Sarah Abitbolová ve své autobiografii napsala, že ji v patnácti letech...

„Když mi bylo čtrnáct a procházela jsem pubertou, začala jsem se více trápit se svými skoky v tréninku, protože jsem přibírala na váze. Trenér si mě zavolal a řezal mě špičkou čepele od bruslí a udělal to několikrát. Nebylo dovoleno kulhat ani plakat, jinak byl ještě agresivnější,“ pokračovala rodačka z Pekingu.

Devatenáctiletá závodnice také poodhalila, že fyzická šikana ustala, když začala soutěžit mezi dospělými, psychické vydírání ale zůstalo.

Řada obvinění

Sportovní svět v posledních týdnech otřásla další obvinění ze špatného zacházení se svými svěřenci.

Organizace Human Rights Watch (HRW), dohlížející na dodržování lidských práv, uvedla, že dětští sportovci v Japonsku jsou při tréninku často oběťmi psychického a fyzického týrání, jež někdy přerůstá v sexuální zneužívání. HRW ve své zprávě dokumentuje zkušenosti více než 800 sportovců z 50 odvětví.

„Mezi týráním, které máme zdokumentováno, je bití, fackování, kopání nebo údery nějakým předmětem a nadměrné nebo nedostatečné množství jídla a vody,“ uvedla na tiskové konferenci Minky Wordenová z HRW.

Sebevraždou se rozhodla nadějná korejská triatlonistka Čche Sok-hjonová vyřešit dlouholeté trápení kvůli týrání od svých trenérů. Na fyzické i verbální útoky si stěžovala u vedení svazu a nakonec i domácímu olympijskému výboru, ale podle médií ji všichni ignorovali.

Dvaadvacetiletá Čche Sok-hjonová ve svém deníku popisovala, že ji trenéři často bijí nebo jí zakazují jídlo a každý den pláče. Matku prosila, aby „hříchy jejích tyranů“ byly odhaleny. Několik desítek tisíc lidí už proto podle médií podepsalo petici za důkladné vyřešení případu.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.