Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rozjetého Federera nezastavil ani Nadal, který opět nedosáhl na triumf v Miami

Sport

  21:29
MIAMI - Roger Federer potvrdil skvělý vstup do sezony triumfem na tenisovém turnaji v Miami. Pětatřicetiletý Švýcar porazil v dnešním finále 6:3, 6:4 svého dlouholetého španělského rivala Rafaela Nadala a připsal si třetí letošní titul, 91. v kariéře a 26. na turnajích kategorie Masters.

Roger Federer na turnaji v Miami. foto: ČTK/APReuters

Federer se letos vrátil na ATP Tour po půlroční pauze způsobené zraněným kolenem a září jako v dobách, kdy byl neohroženým vládcem světového žebříčku.

V lednu po finálové výhře nad Nadalem získal na Australian Open 18. grandslamový titul, před dvěma týdny triumfoval v Indian Wells a dnes potřetí v kariéře zkompletoval takzvané „slunečné double“, tedy vítězství na obou jarních turnajích Masters v USA.

Roger Federer a Rafael Nadal.

Čtvrtý nasazený Federer v předchozích dvou kolech sehrál třísetové bitvy s Australanem Nickem Kyrgiosem a Tomášem Berdychem, jenž měl proti němu ve čtvrtfinále dva mečboly, ale dnes drama nepřipustil. Nadalovi vzal podání jednou v každém setu a po půldruhé hodině slavil devatenácté vítězství ve dvacátém duelu v sezoně.

Jediným letošním přemožitelem slavného Švýcara tak zůstal Rus Jevgenij Donskoj, jenž ho vyřadil ve druhém kole v Dubaji.

Tenisový turnaj mužů a žen v Miami (tvrdý povrch)

Muži (dotace 6,993.450 dolarů) - dvouhra - finále: Federer (4-Švýc.) - Nadal (5-Šp.) 6:3, 6:4.

Federer si nyní plánuje dát dlouhou, téměř dvouměsíční pauzu. Vynechá téměř celou antukovou sezonu včetně velkých turnajů v Monte Carlu, Madridu a Římě a vrátí se až na grandslamové Roland Garros, jež startuje 28. května.

„Už mi není čtyřiadvacet, věci se trochu změnily. Mé tělo potřebuje delší pauzy a antuková sezona je nesmírně namáhavá,“ uvedl Federer, jenž se v novém vydání žebříčku posune na čtvrté místo.

„Chci zůstat zdravý a bavit se tenisem. Jen tehdy, když budu zdravý a cítit se dobře, můžu předvádět tenis jako v minulých pár týdnech. Chci se soustředit na Roland Garros a především na travnatou část sezony a tvrdý povrch,“ dodal švýcarský fenomén.

Třicetiletého Nadala, s nímž v minulosti svedl mnoho nezapomenutelných bitev, porazil Federer počtvrté za sebou. Díky své naprosté nadvládě na antuce má ve vzájemné bilanci stále výrazně navrch Španěl 23:14, na tvrdém povrchu se však Švýcar dostal do vedení 10:9.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč