130 let

Norský finišmen Emil Iversen (vlevo) skončil až čtvrtý, přestože těsně před cílovou rovinkou vedl. | foto: Reuters

Ruské zlaté žně pokračují. Finský finišmen totiž před cílem sestřelil vedoucího Nora

Sport
  •   14:30
LAHTI - Ruští běžci na lyžích Nikita Krjukov a Sergej Usťugov vyhráli na mistrovství světa v Lahti sprint dvojic klasickou technikou. O zlato přitom bojovali Finové s Nory, oba finišmani ale po vzájemné kolizi před nájezdem do cílové rovinky upadli.

Nor Sundby si před cílem sám zlomil hůlku. Mistrem světa ve skiatlonu je Rus Usťugov

Závod žen vyhrály Norky Heidi Wengová a Maiken Caspersen Fallaová, čeští muži i ženy se do finálové desítky neprobojovali.

Norové přitom měli blízko ke zlatu i v mužském závodu na 6x1300 metrů. Krátce před cílem byl v čele Emil Iversen, ale zezadu ho ve stopě dojel Fin Iivo Niskanen, podrazil ho a sám spadl rovněž.

Kolem obou se tak přehnali Usťugov a mistr světa z individuálního sprintu Federico Pellegrino.

Sergej Usťugov (vpravo) a Nikita Krjukov se radují z triumfu ve sprintu dvojic na MS v Lahti.

Niskanen dojel třetí a zklamaný Iversen bez hůlky čtvrtý. Předloni na MS ve Falunu vyhráli Norové v sestavě Finn Haagen Krogh, Petter Northug, na jejich následovníky Iversena a Johannese Klaeba tentokrát medaile nezbyla.

Usťugov o víkendu získal v Lahti druhou zlatou medaili, v sobotu vyhrál skiatlon. V individuálním sprintu předtím skončil druhý za Pellegrinem, kterému dnes ve finiši o zlato porážku oplatil.

Za vítěznými Norkami získaly další medaile Rusky a Američanky. Také Fallaová už v Lahti vybojovala druhé zlato, ve čtvrtek ovládla rovněž individuální sprint. Předloni ve Falunu vyhrála sprint dvojic s Ingvild Flugstad Östbergovou.

Dnešní závod rozhodla nástupem v posledním kole, kterým setřásla Rusku Natalju Matvějevovou a do cíle přijela s náskokem pěti a půl sekundy. Těsný souboj o bronz se švédskou finišmankou zvládla Jessica Digginsová.

Rus Sergej Usťugov.
Zleva: Martin Johnsrud Sundby, Sergej Usťugov a Alex Harvey.

Michal Novák s Alešem Razýmem i Karolína Grohová se Sandrou Schützovou skončili v semifinále šestí, jedno místo za postupem. Novák s Razýmem zaostali za postupovými pozicemi o devět sekund, české běžkyně téměř o tři čtvrtě minuty.

V minulosti získali čeští muži v této disciplíně na MS dvě bronzové medaile: Dušan Kožíšek skončil v roce 2005 v Oberstdorfu třetí s Martinem Koukalem a o dva roky později v Sapporu s Milanem Šperlem.

Autor: ČTK