Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šachový zázrak. Šestnáctiletý Íránec zdolal mistra světa Carlsena, norský fenomén uznale pokyvoval

Magnus Carlsen během své vítězné partie na MS. foto: ČTK

Oslo - Šestnáctiletý íránský zázrak Alireza Firouzja šokoval svět šachu. Ve finále Banter Blitz Cupu v bleskovém šachu se mu totiž podařilo porazit mistra světa Magnuse Carlsena. Devětadvacetiletý Nor po zápase označil svůj duel za zdaleka největší výzvu v jeho bohaté kariéře.
  15:13

Alireza Firouzja porazil norského velmistra 8,5-7,5 ve finále online turnaje v bleskovém šachu - hráči zde mají na rozmyšlenou v každé partii dohromady tři minuty, vzhledem k nedostatku času může být blesková hra plná taktických a strategických chyb nebo nepřesností, divácky je ale atraktivní.

Íránský hráč se stal druhým nejmladším v historii, jenž pokořil bájnou hranici Elo ratingu 2700 v Mezinárodní šachové federaci FIDE-tedy žebříčky, kterými se řídí elitní soutěže v šachu. Nejmladším šachistou, jenž překonal legendární metu, byl v patnácti letech Číňan Wei Yi.

A už před vzájemným duelem se světová jednička snažila nic nepodcenit, zápas s Firouzjou nazval zdaleka největší výzvou ve své kariéře. Poté, co prohrál svůj zápas, zůstal Carlsen ve stejném rozpoložení.

Komentované finále Magnusem Carlsenem:

„Dobrá hra, Alireze! Jsi úžasně silný, já zápas odehrál hodně špatně, jsem z formy. Tento talent si zaslouží plnou pozornost, hrál skvěle,“ řekl po utkání Carlsen.

Šestnáctiletý Íránec zůstal po svém velkém vítězství skromný. „Zápas byl vyrovnaný a nemyslím si, že jsem v něm měl být oblíbenějším hráčem fanoušků. Potřeboval jsem pouze trochu štěstí a využil jsem chyb soupeře,“ řekl Firouzja, jenž se momentálně vyšplhal už na 21. místo světového žebříčku a výhrou v turnaji získal finanční prémii 14 tisíc dolarů (přibližně 350 tisíc korun).

Šachoví fanoušci na očekávanou odvetu nebudou muset dlouho čekat, 20. dubna se proti sobě oba hráči představí znovu v uzavřeném turnaji vytvořeném Magnusem Carlsenem. V něm bude s norským velmistrem bojovat dalších sedm šachistů včetně Firouzji o podíl z celkové dotace 250 000 dolarů (zhruba 6,4 milionu korun).

Šachy byly jedním z posledních sportů, který kvůli šíření nemoci covid-19 nezastavil veškeré své soutěže v reálném světě. Až do 26. března se hrál Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu, z něhož měl vzejít Carlsenův soupeř pro souboj o titul. Turnaj byl nakonec po sílící kritice veřejnosti i jeho účastníků po sedmi ze čtrnácti kol přerušen.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...