Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Skromný šampion z Hané. Tenisu už bývám přesycený, říká Novák

Davis Cup

  8:59
PRAHA - V žebříčku byl 5. na světě a během kariéry si vydělal v přepočtu až 185 milionu korun. Sláva a úspěchy ale bývalého tenistu Jiřího Nováka (40) nikdy nesemlely. Stále žije v Prostějově nedaleko kurtů, trénuje mladé naděje a hraje už jen pro radost.

Jiří Novák tleská divákům. foto: Alexandr SatinskýMAFRA

S vrcholovým sportem se loučil v roce 2006. Sám však říká, že jeho kariéra svým způsobem stále pokračuje.

„I když jsem skončil, tak jsem si chodil pinkat jen tak pro radost. Zaprvé mě to bavilo a zadruhé je to důležité ze zdravotního hlediska. Kdybych na delší čas přestal, ochably by mi svaly,“ vysvětluje Novák pro Lidovky.cz

Šampioni po letech

Seriál přináší příběhy sportovních hvězd let minulých o tom, jak je těžké se srovnat s koncem kariéry a najít nové místo, smysl a uplatnění v „civilním“ životě. Na stránkách Lidovky.cz přinášíme nový díl každý týden.

Všechny dosavadní díly naleznete ZDE.

Narodil ve Zlíně, jako doma už se ale cítí v Prostějově. V tamním klubu kdysi s tenisem začínal, nedaleko areálu si později nechal postavit dům, kde dodnes s manželkou a třemi dětmi žije.

Patři mezi nejúspěšnější české tenisty historie: během kariéry vyhrál 7 turnajů ATP ve dvouhře a dalších 18 ve čtyřhře, kde mu byl partnerem David Rikl a později stále ještě aktivní Radek Štěpánek.

Na kontě má i několik cenných skalpů – v roce 1999 zdolal Rogera Federera v 1. kole Wimbledonu, dlouho byl jediným hráčem, který porazil Rafaela Nadala v daviscupové dvouhře. A na Turnaji mistrů vyprovodil z kurtu i Andre Aggasiho.

Jako celebrita se však Novák nikdy nechoval. Na první místo vždy stavěl rodinu, kvůli které také s vrcholovým sportováním skončil.

„Konečně můžu říct, že jsem maximálně spokojený. Léta jsem byl kvůli tenisu vlastně jedenáct měsíců na cestách, což bylo dost náročné. Teď jsem doma s dětmi a manželkou a dělám práci, která mě naplňuje,“ vypráví moravským přízvukem.

V Prostějově dnes trénuje mládež a napůl úvazku pracuje v Českém tenisovém svazu jako šéf reprezentací. Před lety se zkoušel uplatnit i coby osobní kouč vycházející hvězdy Jiřího Veselého, ovšem dvojice se brzy rozpadla.

Zkoušel hrát i fotbal

Tenis provází Nováka celým životem. Se smíchem ale upozorňuje, ať si o něm lidé nemyslí, že je fanatik.

„Není to tak, že bych byl s raketou od rána do večera. Občas toho mám plné zuby,“ objasňuje. „Ani už nemám chuť sledovat v zápasy v televizi. Bývám tenisu přesycený.“

Kamarádi o něm říkají, že je neuvěřitelný pohodář a hodný kluk. „Z celé tenisové špičky je nejméně postižen penězi a popularitou, které toto prostředí přináší,“ prohlásil před lety jeho bývalý trenér Dan Trčka.

Novák nezanevřel na přátele ani na lidi, kteří mu pomohli do světa velkého sportu. S partou známých chodil dokonce hrát soutěžně fotbal, dnes už mu to však zaměstnání nedovolí. „Maximálně si jdu zakopat pro srandu. Dříve jsem hrál Okresní přebor,“ líčí.

Jiří Novák na turnaji v Prostějově.
Už takřka historický snímek. Radek Štěpánek (vpravo) a Jiří Novák po tréninku...

Spolupráce s budoucími nadějemi ho nabíjí pozitivní energií. Když může, rád poradí. Mladíci v něm vidí velký vzor. „Chci všechny ty kluky připravit na dospělý tenis. Není to jednoduché, ale snažím se jim maximálně pomáhat.“

Trenéřina Nováka baví. A připouští, že by po neúspěšné spolupráci s Jiřím Veselým zkusil znovu koučovat jednotlivce.

„Uvidíme za pár let, zatím nad tím nepřemýšlím. Ale do jisté míry je to pro mě lákadlo. Nechám se překvapit, jestli přijde nabídka.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!