Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Šebrle: Olympijské sezony mi jdou

Sport

  10:56
PRAHA - Z Jižní Afriky, kde vstoupil do přípravy na obhajobu olympijského zlata, se mistr světa v desetiboji Roman Šebrle (33) vrátil předčasně, už před týdnem. Příčinou byla bolest v zadním stehenním svalu – právě kvůli trhlince v něm odstoupil ze sedmiboje na halovém mistrovství světa ve Valencii.

Do Pekingu snad už po svých. foto: Lidové noviny

"Nechtěl jsem riskovat, proto jsem se vrátil dřív. Moje plány na útok na další olympijské zlato se ale nemění,“ říká šampion.

Můžete přiblížit, co se vlastně 18. dubna v Potchefstroomu stalo?
Při tréninku na překážkách mě ve svalu dvakrát zatáhlo, pro jistotu jsem zvolil cestu domů a šel na magnetickou rezonanci. Mám natržené svalové vlákénko, vážné to není, chce to ještě pár dní klidu.

Lékař atletické reprezentace Sikora vám po zranění ve Valencii doporučil šest týdnů klidu, vy jste začal s přípravou už po čtyřech týdnech. Nebyl to risk?
Určitě ne. Doktor Sikora sice mluvil o šesti týdnech, ale docent Pavel Kolář mě před odletem do Afriky ujistil, že už můžu trénovat po třech nedělích. Tak jsme s trenérem Kupkou pro jistotu přidali týden.

Kvůli dalšímu výpadku musíte vynechat plánovaný mítink v Götzisu. Červnový mítink v Kladně stihnete? 
Trenér sice říká, že není třeba tlačit na pilu, protože limit IAAF mám zloňska a od českého svazu a ČOV bych asi dostal výjimku, ale s Kladnem v každém případě počítám.

Zdá se, že jak vám přibývá roků, přibývá také zdravotních patálií. Neděsí vás to?
Ale ne, zranění nepřibývá. Je olympijský rok, takže jsem víc sledovaný, navíc mě zimní zranění postihlo na velké soutěži, což mohli všichni vidět v televizi. Ale ten počet se nemění, veřejnost se často nedoví, že jsem v přípravě dva týdny stál kvůli natrženému lýtku.

Zmínil jste docenta Pavla Koláře. Kdy jste jej navštívil naposledy?
Před chvílí jsem se od něho vrátil. Říkal, ať jsem v pohodě, že bych mohl začít s tréninkem už teď, jenže ten sval jde lehce do křeče. Tak jsme se dohodli ještě na jistém odpočinku.

Takže máte pořád chuť se vším se porvat a bojovat v Pekingu o zlato?
To si pište, vždyť mám před sebou poslední olympiádu, na kterou můžu jet v top formě.

Do zahájení her zbývá sto dní. Nestraší vás ta číslice?
Naopak! Myslím, že bych se stihl ještě jednou narvat a stejně bych se připravil perfektně. (smích) Ale ne, nebudu se rouhat. Ovšem sto dní je fakt dlouhá doba. A navíc – měl jsem různé sezony, jenže tahle je olympijská a ty mi jdou.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.