Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Očkování stíháme za minutu dvanáct. ‚Nechtěli jsme předbíhat ve frontě,‘ říká šéflékař českých olympioniků

Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského výboru. foto: MAFRA

Rozhovor
Když se na přelomu roku rozjíždělo v Česku očkování proti covidu, skloňovala se v souvislosti s blížícími se odloženými hrami v Tokiu také otázka olympioniků.
  5:00

Případná přednostní vakcinace sportovců bylo ožehavé téma a nakonec se s ní počkalo, třebaže průtahy nebyly bez problémů. „Při tom všem zařizování jsem zestárnul asi o dvacet let,“ říká v rozhovoru pro LN šéflékař Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Neumann.

Lidovky.cz: I když se o tom oficiálně nemluvilo, očkování olympioniků začalo už před několika týdny. Je to tak?
Ano, už se oficiálně očkuje. Já jako šéflékař českého olympijského týmu připravuji logistiku očkování olympioniků ve spolupráci s profesory Prymulou a Beranem od podzimu loňského roku, kdy jsem také o svolení k tomuto projektu požádal ministra zdravotnictví, abych řekl pravdu, už ani nevím kterého. (směje se)

Jiří Neumann ve svém olympijském zdravotním království.
Jiří Neumann s Martinem Doktorem, šéfem výprav ČOV.

Už na přelomu roku se o nás oficiálně vědělo, dostali jsme zelenou, ale nechtěli jsme dráždit veřejnost a čekali jsme ve frontě, až se dostane nejprve na chronické pacienty, seniory a potřebnější kategorie, s tím jsme samozřejmě plně souzněli.

Možná jsme si to trochu odnesli v rámci těch personálních otřesů a měli jsme eskapádu v dubnu, kdy ministr Blatný s profesorem Beranem doporučili, že by pro sportovce mohla být vhodná jednodávková vakcína od Johnson & Johnson. Jenže vzápětí byl pan ministr odejit a Johnsonů přišlo daleko méně, než se počítalo. To způsobilo trochu komplikace, takže jsme se vrátili a navázali na lednový příslib, že se o nás vědělo, ale museli jsme ještě vyčkat. Aktuálně se tedy už zhruba čtyři pět týdnů očkuje ve volných slotech ve střešovické Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Lidovky.cz: Kterou vakcínu sportovci dostávají?
Jde o Pfizer/BioNTech s tím, že druhá dávka se aplikuje po 21 dnech.

Lidovky.cz: Vyčkávali jste v pořadí i z toho důvodu, že zkraje roku bylo stále velmi nejisté, zda se olympiáda vůbec bude konat?
O těchto pochybnostech se píše dennodenně, ale ve valné většině jde o tendenční články. My jsme vůbec nevyčkávali, jestli hry budou. Už v prosinci jsem měl připravený seznam potenciálních účastníků her, kterých bylo v té době kolem čtyř stovek. Zaprvé jsme pevně věřili, že se olympiáda uskuteční, a také sportovci jsou specifičtí v tom, že je nemůžete během jednoho týdne soustředit na jedno místo, jelikož mají kempy, soustředění, závody. Logisticky je považuju za nejnáročnější skupinu.

Musím pochválit sportovní úsek ČOV a koordinátorku na ministerstvo zdravotnictví, kteří za tu logistiku byli zodpovědní. Na zvládnutí se velmi podepsal také předseda Jiří Kejval, jenž se o celou problematiku od začátku zajímal a pomáhal s ní, což mě velmi potěšilo a zároveň to dodávalo sílu mé pozici.

Lidovky.cz: To vyčkávání na potvrzení nebo zrušení olympiády jsem myslel spíš ve vztahu k veřejnosti. Kdybyste si vydobyli přednostní právo společně s nejrizikovějšími skupinami a přitom se hry zrušily, asi byste za to sklidili vlnu nevole.
Souhlasím s vámi, zároveň, jak jsem již řekl v úvodu, jsme poctivě vyčkali ve frontě. Na druhou stranu na logistice očkování pracuji již od podzimu loňského roku a myslel jsem si, možná naivně, že se vakcín zajistí hodně, budou je aplikovat praktičtí lékaři a za měsíc bude hotovo.

Jiří Neumann

  • Současný šéflékař českého olympijského týmu se narodil v roce 1970. Specializuje se na sportovní medicínu. Je majitelem privátního zdravotnického zařízení Sportklinik v resortu Golf & Spa Kunětická hora v obci Dříteč na Pardubicku.
  • U Českého olympijského výboru zastává funkci vedoucího lékaře od roku 2015, v této pozici se účastnil LOH 2016 a ZOH 2018. S výpravou poletí i na letošní letní hry do Tokia.

Myslím si, že za minulého režimu, aniž bych byl jeho příznivcem, by už bylo naočkováno. Nahnali by nás na hřiště, do tělocvičen a kulturáků a za dva měsíce by bylo hotovo. Nechci být generálem po bitvě, je to můj náhled. Když bylo ke konci roku jasné, že se vyčlení kategorie 80+, chronicky nemocní a další, trochu jsme zalezli a vyčkali dalších termínů.

Zároveň nás však tlačil čas a je pochopitelné, že já jako šéflékař českých olympioniků potřebuji mít svůj tým v pořádku. Navíc se interval mezi první a druhou dávkou od Pfizeru zvětšil na 37 až 42 dnů, což řadě sportovců nevyhovovalo. Proto jsme usilovali o zkrácení na původních 21 dnů a bylo nám vyhověno.

Lidovky.cz: Měnila se náklonnost k očkování sportovců v závislosti na tom, kdo zrovna vedl ministerstvo zdravotnictví?
Nemyslím si. Všichni ministři o nás věděli, ale jednotně jsme drželi politiku nepředbíhání a ani jsme v této věci nevystupovali.

Lidovky.cz: Kdy nastal ten moment, že jste dostali k očkování zelenou?
Zhruba na přelomu dubna a května.

Lidovky.cz: Dodávku vakcín od Pfizeru nabízel sportovcům po celém světě také Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Neuvažovali jste o jejich využití?
MOV dobře zareagoval, ale my jsme už v té době měli svolení u nás a do očkování prvního olympionika v ÚVN zbývaly jen hodiny. Využili jsme tím pádem zásoby na našem území, nemuseli jsme se obávat problémů s logistikou a navíc tak zůstaly vakcíny pro rozvojové země.

Lidovky.cz: Ještě předtím se po stejné ose objevila nabídka vakcíny z Číny.
To je pravda, ale tato vakcína není u nás registrovaná, takže jsme ji ani nemohli využít.

Lidovky.cz: Jak probíhá proces od chvíle, kdy sportovec projevil nebo projeví zájem o očkování, po moment, kdy vakcínu dostane?
Je to logisticky náročný proces, jejž má na starosti sportovní úsek ČOV pod vedením Martina Doktora. Naše koordinátorka komunikuje s koordinátorkou ministerstva zdravotnictví. Sportovci, kteří měli o očkování zájem, dodali svá osobní data, jež jsme zadali do tabulky a poslali na ministerstvo zdravotnictví, které je zadalo do systému a ten následně sportovcům podle volných slotů v nemocnici vygeneroval pozvánky na určité termíny. Vlastně je to podobné jako u jiných občanů, kteří se na očkování registrují.

Lidovky.cz: Jaké množství kandidátů účasti na olympiádě už prošlo očkováním?
Něco přes sto sportovců, tedy valná většinu zájemců, ale jsou mezi nimi i ti, kdo ještě nemají nominaci jistou. Celkem jde o něco přes dvě stě osob. Jak jsem říkal, zprvu bylo na seznamu kolem čtyř stovek jmen, ovšem postupem času se to zúžilo tím, jak vypadávali neúspěšní kvalifikanti a jak se někteří lidé očkovali v rámci profesních a věkových skupin. Nechci to ještě uzavírat, ale odhaduji, že celkově to bude sedmdesát osmdesát procent výpravy. A z doprovodného štábu, který bude ze strany Českého olympijského výboru v dějišti zajišťovat organizaci a servis týmu, to bude stoprocentní.

Lidovky.cz: Dopisujete ještě další zájemce, nebo už jste udělali čáru a seznam má konečnou podobu?
Ještě některé doplňujeme a další mají tu možnost také, ale když se nyní otevřela už i kategorie 16+, pozbývá naše koordinace na významu a můžou se naočkovat kdekoliv. Musím však říct, že se to stihlo za minutu dvanáct.

Lidovky.cz: Jak je komplikované sladit oba termíny s vytížením sportovců, kteří mají v těchto měsících různá soustředění, šampionáty, kvalifikační závody?
Je to složité, ano, všechno jste to vyjmenoval. Jelikož jsme věděli, že taková situace nastane, chtěli jsme mít už na přelomu února a března naočkováno, ale museli jsme počkat a projít si těmi eskapádami.

Lidovky.cz: Zprvu se stejně jako ve zbytku společnosti řada sportovců vymezovala proti očkování. Mění se v čase tento postoj?
Řekl bych, že počet těch, kdo se nechávají očkovat, roste.

Lidovky.cz: Například atletka Zuzana Hejnová očkování zprvu odmítala s tím, že nechce předbíhat, což ovšem nyní při otevírání bloků pro stále mladší věkové kategorie odpadlo. Zaznamenáváte takové změny?
Samozřejmě. Nicméně my zaprvé respektujeme rozhodnutí sportovců a zadruhé mezi neočkovanými jsou také ti, co vakcinaci nemohou absolvovat ze zdravotních důvodů, třeba kvůli alergii.

Lidovky.cz: Budou mít očkovaní na hrách nějaké procedurální výhody, například menší počet testů, větší možnost pohybu, nebo jde čistě o eliminaci rizika nákazy?
To ne. Už od začátku je jasné, že pro účast sportovců nebo doprovodu na hrách není očkování podmínkou, to znamená, že očkovaní i neočkovaní budou podstupovat stejnou proceduru opatření. To zahrnuje především náročné testování – vypadá to na první PCR test 96 hodin před odletem, druhý na letišti a po příletu v olympijské vesnici každý den. K tomu dodržování pravidla tří R: roušky, rozestupy, dezinfekce rukou. Dále budou mít sportovci nainstalovány dvě aplikace: jedna slouží pro kontrolu a každodenní hlášení zdravotního stavu, druhá je jakási japonská e-rouška.

Lidovky.cz: Jak k očkování přistupují sportovci jinde ve světě?
Myslím, že podobně jako u nás. Začali jsme s očkováním později, takže jsme nebyli mezi prvními, ale ani na chvostu. Pomyslná zlatá medaile v tomto ohledu patří Izraeli, kde se všichni očkovali v rámci mohutné národní strategie, a Srbsku, které očkovalo sportovce už v lednu. Zatímco třeba Němci, kteří jsou nám blízcí, začali rovněž jako my až nějak v květnu. Podobně tak Australané, kde však olympioniky zařadili do prioritní skupiny spolu se zdravotníky. V Japonsku naopak očkování celkově pokulhává. Takže je to různé.

Lidovky.cz: Byl jste se v Japonsku podívat a zmapovat situaci, ať už co se týče přímo covidu, nebo celkově opatření, příprav, zabezpečení?
Do Japonska se nemohlo a nemůže jen tak cestovat, je potřeba podstoupit karanténu. Já jsem v dějišti her byl na podzim roku 2019, kdy jsem se zúčastnil oficiální akce s názvem Open medical day a několik dní jsem pozoroval a zjišťoval, jaké to tam mají. Navštívil jsem vesnici, byl jsem na poliklinice, kde zrovna instalovali dvě magnetické rezonance, ve smluvní nemocnici, seznámil se s celou logistikou.

Za mě už tehdy měli zdravotnické zabezpečení kompletně připraveno. Samozřejmě to bylo ještě před covidem, který s sebou přinesl různá nařízení a doporučení, o nichž nás organizátoři informují.

Lidovky.cz: Seznamujete sportovce s tím, co je v Japonsku čeká?
Samozřejmě dostávají informace od svých svazů, trenérů, medicínských týmů. Ty se také pravidelně scházejí, v prosinci jsme s nimi měli online seminář. Teď připravujeme na osmnáctého června setkání členů úzkého zdravotnického týmu pro Tokio, na němž dostanou informace, jak bude v dějišti her potřeba pracovat. Takže ve spojení se sportovci jsme neustále.

Lidovky.cz: Pořadatelé už před časem zakázali přítomnost zahraničních diváků na sportovištích. Myslíte si, že povolí aspoň ty domácí? Tamní covidová situace se nezlepšuje, ba právě naopak, a rozhodnutí se stále odkládá. Na druhou stranu to ale jsou čísla, za kterých například v Česku vydatně rozvolňujeme...
Je tomu tak. Samozřejmě tu situaci vnímám, jsem plně soustředěn na přípravu a nepřipouštím si, že by olympijské hry neměly být. A naopak tím, že se většina naší výpravy, ale i těch dalších nechává očkovat, dáváme najevo, že k problému přistupujeme zodpovědně a nechceme přispět k šíření viru a jeho mutací. Vážíme si Japonska i jeho obyvatel, chceme se k nim chovat tak, že k nim jedeme na návštěvu.

A co se týče diváků na stadionech, k tomu bych se nerad vyjadřoval, nepřísluší mi být prorokem. Sám víte, že třeba v lednu byl systém testování úplně jiný než v březnu a ten zase odlišný od toho současného. Takže bůhví, jak se to ještě celé vyvine.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.