Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští olympionici se v Tokiu představí v oblečení z modrotisku inspirovaném tradičním krojem

Představení olympijské kolekce oblečení pro hry v Tokiu. foto: Jakub StadlerMAFRA

Praha - Olympionici z Česka budou v Tokiu nastupovat v oblečení s výrazným podílem látky se vzory modrotisku, které je inspirované lidovými kroji. Kvůli očekávanému teplému počasí nebudou mít výjimečně sako. Nechybějí doplňky, které byly při minulých olympijských hrách populární u veřejnosti. Tentokrát jsou to vějíř a taška.
  17:09

První transgender sportovkyně míří na olympiádu do Tokia. Kritici rozhodnutí mluví o velké nespravedlnosti

Český olympijský výbor (ČOV) hledal někoho, kdo rozumí japonské kultuře. Oslovil návrhářku Zuzanu Osako, jež se svým manželem několik let v Japonsku žila. „Je to obrovská čest. Když jsem dostala tu nabídku, probrečela jsem půl dne,“ svěřila se autorka.

Modrotisk, který byl v roce 2018 zařazen na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO, vybrala jako technologii spojující obě kultury. „Je rozšířený v obou zemích, do Česka přišel údajně z Japonska,“ poznamenala. Podobně jako u krojů jsou výrazně odlišeny modely pro muže a pro ženy. Šaty a kalhoty jsou bílé, což vycházelo z oblečení československého týmu na minulých OH v Tokiu v roce 1964, kde se proslavila gymnastka Věra Čáslavská.

Představení olympijské kolekce oblečení pro hry v Tokiu.
Představení olympijské kolekce oblečení pro hry v Tokiu.

Z modré látky s jemnými vzory, kterou obarvili v dílně rodiny Danzingerů v Olešnici, budou pánské vesty a dámské jupky. „Hodně jsme dali na sportovce, kteří před covidem měli největší hrůzu z toho vedra. Vyvinul se obrovský tlak, že nechtějí sako. To se ještě nikdy nestalo. Vždycky bylo sako. Vždycky ho měli muži a většinou i ženy,“ řekl při představení kolekce předseda ČOV Jiří Kejval. Sám byl proti zrušení saka pro tuto formální příležitost, ale nakonec ustoupil a je spokojený.

Když žádný sex, tak ani kondomy nedostanou. Sportovcům na olympiádě hrozí za pohlavní styk přísné tresty

V japonském horku se může hodit i vějíř. „Je typický pro Japonsko a i na Moravě se ujal jako praktický doplněk,“ řekla návrhářka. Praktické jsou také taštičky upletené z lýka, které se nosí přes tělo. Tam si budou moci sportovci odložit akreditaci, mobilní telefon a další nezbytnosti. V minulosti byly některé části kolekce velmi populární, hojně se prodávaly londýnské holinky nebo čepice Raškovka při ZOH 2018 v Pchjongčchangu.

Návrhářka dbala na pohodlí. Dolní část u dívek vypadá opticky jako sukně, ale ve skutečnosti jsou to šaty na ramínka, které se přetahují přes hlavu. Přes hlavu se obléká také pánská košile. Pro zjednodušení zapínání jsou na jupce zipy.

Skifař Synek na olympiádu do Tokia nepojede. Necítí se na reprezentaci, rozhodnutí obrečel

Velký důraz kladla Osako na boty, které sportovci budou mít hned napoprvé na sobě několik hodin. „Jsou ušity z jemné celoperforované kůže, chodidlo je dobře podepřené, celá bota je měkká a během dvaceti minut svůj tvar přizpůsobí chodidlu,“ popisovala. Reprezentant v jezdectví Miroslav Trunda nízké červené boty ocenil. „Velmi mile mě překvapily. Jsou velmi lehké, na tělo, velmi jemné. Ale vůbec v nich necítíme kamínky,“ pochvaloval si.

Osako se snažila vyhovět sportovcům všech proporcí. Na přípravě kolekce se tak podílely například gymnastka Aneta Holasová nebo kladivářka Kateřina Šafránková. „Jsem ráda, že jsem dostala tu příležitost. Moc jsem si to užívala a jsem nadšená,“ pochvalovala si druhá jmenovaná. Zatím ale neví, jestli bude mít příležitost obléci si tento model přímo v Tokiu. V redukovaném světovém žebříčku je zatím pod čarou a má daleko i ke splnění ostrého limitu 72,50. V této sezoně jen jednou přehodila sedmdesát metrů. „Ještě mám mistrovství republiky. V sobotu budu mít poslední šanci, jak se olympiádě přiblížit,“ řekla atletka, kterou čeká šampionát ve Zlíně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!