Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Semenyaová nastoupí k závodu na 3000 metrů, kde není pravidlo o hladině testosteronu

Sport

  12:00
Kapské Město - Caster Semenyaová se rozhodla zúčastnit závodu Diamantové ligy na 3000 metrů v americkém Eugene a Stanfordu. Rodačka z Jihoafrické republiky se rozhodla na základě toho, že tento závod nevyžaduje sníženou hladinu testosteronu. „Byli jsme štastní, že jsme se mohli s Caster domluvit. Nevidím v tom žádnou nevýhodu,“ tvrdí ředitel závodu Tom Jordan.

Caster Semenyaová se objímá s Genzebe Dibabaovou. foto: Reuters

Podle nových pravidel mezinárodní atletické federace IAAF může dvojnásobná olympijská šampionka na 800 metrů běžet na akcích od 400m do míle pouze v případě, že podstoupí léčbu, která zmírní její hladinu testosteronu. Závod v Eugene bude prvním podnikem Semenyaové, na který nastoupí po změně pravidel, jež vstoupila v platnost 8. května.

Poslední závod si Semenyaová odbyla 3. května v Dauhá, kde dominantním způsobem opanovala závod na 800 metrů. Byl to její první závod, kde ztratila šanci na další odvolání proti kontroverzní změně pravidel. „IAAF se na mě vždycky zvláštně zaměřovala,“ stěžovala si Jihoafričanka po rozhodnutí.

Nyní se ale Semenyaová rozhodla nastoupit do závodu Diamantové ligy v Eugene na 3000 metrů, na který se pravidla nevztahují. „Byli jsme štastní, že jsme se mohli s Caster domluvit. Nevidím v tom žádnou nevýhodu,“ tvrdí ředitel závodu Tom Jordan.

Caster Semenyaová
Caster Semenyaová se objímá s Genzebe Dibabaovou.

Semenyaová však nebude mít vůbec lehkou konkurenci. Hvězdné pole zahrnuje například světovou šampionku na 5000 metrů Hellen Obiri z Keni, halovou mistryni světa z roku 2016 na 1500 metrů Siffan Hassanovou či trojnásobnou halovou šampionku na této vzdálenosti, Genzebe Dibabaovou z Etiopie.

„Moc se těším na to, až lidé uvidí, jak Caster bude bojovat proti nejlepším běžkyním světa na této vzdálenosti,“ těší se Jordan.

Závod Diamantové ligy v Eugene a Stanfordu se uskuteční 30. června.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!