Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Semifinále Fed Cupu

Sport

  16:04
Praha - Ruské tenistky by o víkendu měly bez problémů udělat další krok k obhajobě vítězství ve Fed Cupu. Na domácí antuce v moskevské hale v Lužnikách, kde před dvěma týdny prohráli ve čtvrtfinále Davisova poháru čeští tenisté, je v semifinále čekají notně oslabené Američanky.

Bývalá ruská tenistka Anna Čakvetadzeová foto: ČTK

Zámořský celek v repríze loňského semifinále nastoupí bez sester Venus a Sereny Williamsových i Lindsay Davenportové. Týmovou jedničkou bude až 115. hráčka světa Vania Kingová, kterou doplňují prakticky neznámé Ahsha Rolleová a Madison Brengleová a deblová specialistka Liezel Huberová. Proti nim se postaví silný ruský celek v čele se druhou hráčkou světa Světlanou Kuzněcovovou. Nehrající kapitán Šamil Tarpiščev do dvouhry nominoval ještě Annu Čakvetadzeovou, ve čtyřhře by měly nastoupit Vera Zvonarevová a Jelena Vesninová.

"Abych řekla pravdu, o tomhle americkém týmu nic nevíme. Ani nevím, jestli jsem s některou z nich někdy hrála," řekla Kuzněcovová. Její týmová kolegyně Vesninová upozornila, že by nebylo dobré soupeřky podceňovat. "Nezáleží na tom, že jsou všechny nízko na žebříčku. Jednou za rok vás může i ta nejslabší hráčka potrápit." V podobném duchu mluvil i nehrající kapitán Tarpiščev. "Myslím, že je každý odepisuje. Mohlo by být velmi nebezpečné, kdybychom na to přistoupili. Musíme se ujistit, že bereme soupeřky vážně," řekl kapitán týmu, který usiluje o čtvrtý fedcupový triumf během posledních pěti let.

Ve druhém semifinále se mohou stát Číňanky historicky prvním asijským celkem, který postoupí až do finále Fed Cupu. V domácím semifinále se Španělskem se musejí obejít bez zraněné týmové jedničky Li Na, takže ve dvouhře nastoupí Šuaj Pcheng a Ťie Čeng. Na tvrdém povrchu v Pekingu se ani španělský celek nepředstaví v nejsilnějším složení. Přemožitelkám českých tenistek z loňské baráže rovněž chybí týmová jednička Anabel Medinaová-Garriguesová, takže do dvouhry musí vedle Nurie Llagosteraové-Vivesové nastoupit devatenáctiletá Carla Suarezová-Navarrová. Ta ve Fed Cupu debutovala v únorovém čtvrtfinále s Itálií, v němž za rozhodnutého stavu prohrála čtyřhru po boku Llagosteraové-Vivesové.

Čínský nehrající kapitán Ťiang Chung-wej se chce zapsat do historie. "Oba týmy mají zkušenosti a jsou velmi vyrovnané, ale tohle je pro nás skvělá šance dostat se do finále a budeme bojovat o každý bod," řekl.

Los semifinálových zápasů (časy SELČ):
Rusko - USA

Sobota 26. dubna: 12:00 Čakvetadzeová - Kingová, Kuzněcovová - Rolleová.
Neděle 27. dubna: 11:00 Kuzněcovová - Kingová, Čakvetadzeová - Rolleová,
Vesninová, Zvonarevová - Huberová, Kingová.

Čína - Španělsko
Sobota 26. dubna: 08:00 Šuaj Pcheng - Suarezová-Navarrová, Ťie Čeng -
Llagosteraová-Vivesová.
Neděle 27. dubna: 08:00 Šuaj Pcheng - Llagosteraová-Vivesová, Ťie Čeng -
Suarezová-Navarrová, Jen C', Ťie Čeng - Martinezová-Sanchezová,
Parraová-Santonjaová.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...