Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Serena se bouří: Černé ženy vydělají stejné peníze o osm měsíců později než bílí muži

Sport

  10:05
PRAHA - Serena Williamsová není jen jednou z nejlepších tenistek historie, ale i bojovnicí za rovná práva žen a mužů. Potvrzuje to i svou esejí žádající stejné podmínky pro ženy tmavé pleti.

Serena Williamsová. foto: ČTK/AP

Hit internetu. Serena Williamsová pózovala nahá s těhotenským břichem

Na pondělí 31. srpna 2017 totiž v Americe připadl tzv. Black Women’s Equal Pay Day, tedy den, kdy se výdělek průměrné ženy tmavé pleti v USA dorovnal platu bílého muže v roce 2016.

„To znamená téměř osm měsíců práce navíc!“ alarmuje Serena, jež sice kvůli těhotenství přerušila kariéru, i tak ale zůstává jednou z nejvlivnějších žen světa. Její esej vyšel v magazínu Fortune a ihned se stal virálním.

„Rozdíl v odměňování mužů a žen zasahuje ženy barevné pleti nejvíce,“ píše Serena. „Když jsem vyrůstala, říkali mi, že nemůžu dosáhnout svých snů jen proto, že jsem žena, a kvůli barvě své kůže,“ pokračuje pětatřicetiletá tenistka.

Za dolar 63 centů

Podle třiadvacetinásobné grandslamové vítězky je prolomení koloběhu chudoba – diskriminace – sexismus mnohem těžší než překonat rekord v počtu vavřínů právě na turnajích velké čtyřky. „Za každou ženou, která zvýší své postavení a získá větší moc, čeká příliš mnoho dalších, které dál těžce bojují,“ upozorňuje bývalá světová jednička.

Sestry Williamsovy.

Ve svém textu vypočítává, že za každý dolar, který v Americe vydělá bílý muž, finančně podhodnocená žena tmavé pleti získá pouze 63 centů. Proto těch osm měsíců práce navíc. Průměrná bílá žena pak podle Williamsové vydělá za stejnou práci o 17 procent více.

Serena si dobře uvědomuje, že Black Women’s Equal Pay Day rozhodně není o ní, globální ikoně, která se stala první tenistkou s výdělkem přes 80 milionů dolarů. „Je to o dalších 24 milionech černých žen v Americe. Kdybych nevzala raketu do ruky, byla bych jednou z nich,“ ví Williamsová, která vyrůstala v chudobou a kriminalitou nechvalně proslulé čtvrti Los Angeles Compton.

Za rovnost bojuje dlouhodobě

Tématu rovnosti žen a mužů se Serena věnuje dlouhodobě, v minulosti se hlasitě projevovala v debatě o rovných odměnách na tenisových turnajích, jejím vzorem je bojovnice za práva žen (nejen) ve sportu Billie Jean Kingová.

„Musela jsem se naučit povstat a promluvit. Zacházeli se mnou nečestně, mužští kolegové mě nerespektovali a byla jsem objektem rasistických poznámek na kurtu i mimo něj. Naštěstí mám vnitřní touhu jít kupředu a podporu od rodiny a přátel. Nespravedlnost ale stále bolí,“ píše v eseji pro Fortune Williamsová.

Serena Williamsová.
Sestry Williamsovy.

„Černošské ženy jsou základním kamenem našich společenství, jsou fenomenální a zaslouží si rovnou odměnu,“ napsala Serena na Instagramu pod fotku, na níž pózuje v tričku s nápisem „Fenomenální žena“.

Jaký je tedy její apel? „Ženy tmavé pleti, nebojte se postavit za svá práva a řekněte si o stejné platy. Je čas vzít si zpátky těch 37 centů.“

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...