Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Skokan Janda skvěle zahájil sezonu

Sport

  15:07
KUUSAMO - Vstup do nové sezony Světového poháru vyšel skvěle českému skokanovi Jakubu Jandovi. Úvodní jednokolový závod v Kuusamu vyhrál a navázal tak na úspěšné výsledky z letního skokanského poháru.

Skoky na lyžích foto: AFP

V závodu, jenž byl přesunutý z pátku a tvořilo ho pouze jedno kolo, dolétl Janda na značku 140,5 metru a o 5,6 bodu porazil druhého Janneho Ahonena z Finska. Dvojnásobný medailista z letošního mistrovství světa v Oberstdorfu tak na úvod olympijské sezony zaznamenal druhé vítězství ve Světovém poháru v kariéře.

Premiérově se radoval letos v lednu v německém Titisee-Neustadtu. Vítěz závodu SP získává prémii 20 tisíc švýcarských franků (zhruba 376 tisíc korun). Sedmadvacetiletý Janda dnes potvrdil výbornou formu z léta, kdy vyhrál seriál Grand Prix.

Toho se až na úvodní závod nezúčastnil vítěz Světového poháru z minulé sezony Ahonen, jehož dnes Janda překonal o dva metry. Třetí místo v netypickém závodě obsadil Robert Kranjec ze Slovinska, jenž skočil o tři metry méně než Janda.

Úvodní závod sezony se měl původně konat klasicky dvoukolově, ale kvůli hustému sněžení a větru byl z pátku přeložen na dnešek. Většinu skokanů čekal pouze krátký odpočinek, neboť okamžitě po soutěži měla začít kvalifikace na druhý dnešní závod, jenž odstartuje v 16:30.

Janda a dalších čtrnáct nejlepších skokanů z minulého ročníku Světového poháru má však účast v hlavním závodě zajištěnou a kvalifikace se zúčastnit nemusí.
Autoři: ,